– Jeg kan ikke stå for denne politikken, sier Tommy Sarnes til Folkebladet.

Sarnes, som er fra Finnsnes, er leder av Brigadeveteranforbundet i Midt-Troms og er også kontaktperson for støttegruppa «Bevar 339 skvadronen og hovedbasen for helikopter på Bardufoss».

Han har vært medlem i Arbeiderpartiet i 21 år og har blant annet vært leder av Lenvik Ap. Men nå er han lei.

– Nå er nok, nok!

Denne uken la han ut følgende status på sin Facebook-profil:

«Akkurat nå som jeg trodde at Arbeiderpartiet skulle opptre som et seriøst opposisjonsparti i Forsvarspolitikken, så går de atter i Høyre og regjeringens ærend. Skuffende, Jonas! Veldig skuffende. Nå holder du på å miste et medlem til i nord!»

– Jeg la ut meldingen i frustrasjon. Jeg synes ledelsen i Ap vingler for mye i forsvarspørsmål, forklarer Sarnes til Folkebladet.

Felles møte fredag

Men selv om det ble lagt ut i frustrasjon, så står han bak utsagnet:

– Om det ikke skjer noe med opposisjonen mot landmaktplanen til regjeringen, så vurderer jeg veldig sterkt å melde meg ut av Ap. Jeg kan ikke stå for denne politikken, sier han.

– Jeg synes at ledelsen i Ap både vingler og støtter regjeringen for mye i forsvarsspørsmål, sier Sarnes.

Han peker på at Ap hadde styrke gjennom to regjeringer og hadde en langtidsplan som fortalte at hovedbasen for helikopter skulle være på Bardufoss.

– Og så skal man bare flytte dette til Rygge? spør han.

I regjeringens planer for det fremtidige Forsvaret, landmaktplanen som ble lagt fram tidligere denne måneden, kom det frem blant annet det mange hadde fryktet at Bell-helikoptrene på Bardufoss flyttes til Rygge. Landmaktstudien skal nå først behandles i utenriks- og forsvarskomiteen og innstillingen skal være klar rundt 22. november. Så skal saken opp til endelig behandling i Stortinget i uke 50. Like før jul vet man altså den videre skjebnen til helikopteraktiviteten på Bardufoss.

Men nå skal Stortinget i gang med forhandlinger om landmaktplanen. Fredag morgen møttes lederne i de fem opposisjonspartiene Ap, Sp, SV, Venstre og KrF for å diskutere felles linje overfor regjeringen. Ifølge VG har de fem partiene et felles ønske om at det skal stå noen helikoptre igjen på Bardufoss, mens regjeringen vil flytte til Rygge.

– Hadde forventet mer

Sarnes mener at selv om man bare flytter noen av helikoptrene fra Bardufoss til Rygge, vil det bety en nedbemanning som gjør at Bardufoss vil bli underlagt Evenes.

– Sikrer vi ledelsen på Bardufoss, så sikrer vi helikopterbasen. Om vi mister hovedbasen så mister vi 339-skvadronen, sier han.

– Jeg synes nedbyggingen av Forsvaret i nord er gått for langt, og jeg savner mer kritisk røst fra både Cecilie Myrseth og Martin Henriksen siden hovedbasespørsmålet er like viktig som egne helikoptre til Hæren, sier Sarnes videre.

Sarnes sier at ledelsen i Ap må vise vilje til endring dersom han skal fortsette som medlem.

– Jeg hadde forventet mer av Ap i opposisjon, sier han.

– Vi er tydelige

Fylkesleder og stortingsrepresentant for Troms Ap, Cecilie Myrseth, gir følgende uttalelse i en mail på vegne av partiet:

– Arbeiderpartiet er tydelig på hvor vi står når det kommer til landmakta, vi står for eksempel sammen med de andre opposisjonspartiene på Stortinget om å ha helikopterstøtte til Hæren på Bardufoss. Da er det ekstremt provoserende at Høyre og Frp angriper oss som kjemper for Bardufoss med påstander om at vi er amatører og nypopulister. I stedet burde de være mer ydmyk og lydhør all den tid de ikke har støtte for å fjerne helikoptrene fra Bardufoss i Stortinget, sier Myrseth, og viser til Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenesuttalelser til VG tidligere denne uken etter at det ble klart at Ap ikke støtter regjeringens ønske om en flytting av alle Hærens helikopter til Østlandet.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende og alvorlig. Det er nypopulisme og svekker Aps omdømme som et styringsdyktig parti. Partiet er ikke til å kjenne igjen, sa Elvenes, blant annet til VG.

– Arbeidet med landmakten har akkurat startet i Stortinget. Arbeiderpartiet følger opp det samme som vi har sagt gjennom hele valgkampen, nå som landmakten skal behandles. Vi følger også opp de reaksjonene som kom når vi var samlet på Bardufosstun da landmakta ble lagt fram, skriver hun videre.

– Jeg og Martin (Henriksen journ.anm.) har allerede hatt besøk av våre forsvarsordførere og partiledere i Troms på Stortinget. Sammen har vi også hatt møte med vår forsvarsfraksjon for å snakke om arbeidet med landmakta. Vi har heldigvis tydelige og dyktige folk i Midt-Troms som har vært og som fortsatt vil være viktige i arbeidet fremover, skriver fylkeslederen.

– Det er opp til hver enkelt å bestemme om man vil være medlem hos oss. Det er trist dersom Tommy ikke lengre vil være medlem hos oss. Men jeg er ikke enig i at vi er utydelig eller uklare, avslutter hun.