Det mangler ikke på ambisjoner når ressursene, nye og gamle, skal kraftsamles på Rustahøgda. Fredag lanserte Målselv kommune planene for et idretts- og utdanningssenter som mangler sin like i nordnorsk sammenheng. Næringssjef Elin Byberg og ordfører Nils Foshaug går heller ikke av veien for å kalle planene unik også i nasjonal sammenheng.

President i Norges idrettsforbund, Tom Tvedt, er heller ikke snau.

– Jeg sier hipp hurra. Dette er et kinderegg. Rustahøgda kan kalles unikt fordi det er et av få andre steder i Norge som kan oppdrive samme tilbudet. Målselv kommune, Troms fylkeskommune og skoleverket har her gått sammen for å tilrettelegge for et tilbud som er helt strålende, sier Tvedt.

Råeste

– Vi tror dette kan blir det råeste i Nord-Norge og kanskje i hele landet. Den viktige brikken blir nå å markedsføre og synliggjøre mulighetene opp mot arrangementer og næringsliv. Fasilitetene og anleggene er her, så nå blir det viktig å videreutvikle dem, sier Byberg.

Et unikt kraftsenter - se video her.

Målselv kommune har fått 1,3 millioner kroner fra Troms fylkeskommune til prosjektet «Kraftsamling Rustahøgda». I første omgang skal det ansettes en koordinator som skal ta tak i og utvikle videre de miljøene som i dag er på Rustahøgda og koble dem opp mot nye aktører å eksisterende og framtidige idrettsarrangementer. Her er Reistadløpet med status som Visma Ski Classics sentral.

Økt aktivitet

– Det er seks år siden vi løftet Rustahøgda opp som kommunalt næringsfyrtårn og i 2016 danna vi forprosjektet «Kraftsenter Rustahøgda». At vi har fått 1,3 millioner fra fykeskommunen betyr at vi kan realisere koordinatorstillingen som skal jobbe med idrett, folkehelse og idrettsarrangementer. Rustahøgda vil styrke sin betydning for kommunen, fylket og landsdelen, slår ordfører Nils Foshaug fast.

Bardufoss skisenter har allerede tatt konsekvensen av kraftsenter Rustahøgda. Skisenteret har investert for 300.000 kroner i snøkanon og snøproduksjonsutstyr for å sørge for tidlig snø i traseene. Allerede til uka starter snøproduksjonen i rulleskitraseen for at Rustahøgda skal kunne være konkurransedyktig opp mot andre destinasjoner, som Muonio og Levi i Finland, som gir tidlig snøgaranti. Dit drar gjerne skiutøvere og skiteam i Troms for å få tidlig snø under skiene.

– Dette får kjempestor betydning, ikke bare lokalt, men for store deler av Troms. Mange idrettslag bruker flere hundre tusen kroner på å reise ut for å få tidlig snøtrening, sier Byberg.

«Kraftsenter Rustahøgda» skal også satse på utdanning. Allerede er det etablert idrettsstudier med første emne «Ex Fac Idrett»i regi av Studiesenteret Finnsnes, Idrettshøgskolen og UiT, norges arktiske universitet med 29 studenter. Studiesenteret sier de ser store muligheter for, i samarbeid med UiT, å tilrettelegge for idrettsstudier på Rustahøgda i moderne skolelokaler som ungdomsskolen, næringshagen og den nye videregående skolen kan tilby.

Bardufosstun med bo- og spisefasiliteter og flyplassen fem minutter unna, gjør Rustahøgda til et av de mest kompakte idretts- og utdanningssentrene i landet.

– Beliggenheten, flyplassen, Bardufosstun og Polarbadet gjør området helt fantastisk, fastslår Byberg entusiastisk.

I tillegg til alt dette er Bardufoss aktivitetsmedisinske senter under etablering (se egen sak)