Episoden der en mann knivstakk en annen mann, fant sted i Finnsnes sentrum i februar i år. Senjaværingen, som stod for knivstikkinga, er nå av Senja tingrett dømt til fem måneders ubetinget fengsel.

Det var gjennom en felles bekjent at mannen ble oppmerksom på at en annen mann hadde omtalt han som «en jævla somalier». Han likte det dårlig, og på et tidspunkt oppsøkte han vedkommende som hadde stått for omtalen. Det oppstod fort et basketak mellom de to mennene, og det med det resultat at den andre mannen ble stukket med kniv i den ene skuldra. Vedkommende fikk også et kutt under det ene øyet, samt et kuttsår i en tommel. Mannen måtte totalt sy ni sting.

Gjort med forsett

Da saken gikk for Senja tingrett erkjente senjaværingen seg skyldig i å ha skadet en annen kropp og helse. Under rettssaken var det imidlertid uenighet mellom de to partene om hvem som startet den fysiske konfrontasjonen, om det var senjaværingen eller mannen som hadde slengt med leppa.

"Tiltalte har forklart at årsaken til at han stakk fornærmede med kniven var at han var redd», heter det blant annet i dommen.

Retten er imidlertid ikke i tvil om at han påførte den andre mannen skadene han fikk med forsett.

"For det første er det tale om et hardt stikk med kniv rettet mot fornærmedes skulder. Retten viser her til at kniven gikk igjennom en vinterjakke og deretter fire centimeter ned i skulderen til fornærmede», poengterer retten.

Retten utviser forståelse for at senjaværingen ble redd da han ble holdt nede på kne og slått, men er av den oppfatning at han gikk for langt da han valgte å stikke fornærmede med en kniv, samt skalle han i ansiktet. Retten mente han derfor ikke kunne frifinnes for å ha handlet i nødverge.

Betydelig skadepotensial

I forbindelse med straffutmålinga har Senja tingrett i skjerpende retning langt vekt på at knivstikkinga fant sted midt i Finnsnes sentrum, samt at volden hadde et betydelig skadepotensial.

"Det fremstår som tilfeldig at ikke skadene ble langt mer alvorlige enn de ble. Retten påpeker også at det var tiltalte som oppsøkte situasjonen og som innledet den fysiske slåsskampen, samt at han tok med seg en kniv. Dette var en konflikt som i utgangspunktet burde vært løst uten vold», konstaterer retten.

I formildende retning er det lagt vekt på mannens uforbeholdne tilståelse.

I tillegg til fengselsstraffen på fem måneder, må mannen betale 2.000 kroner i saksomkostninger.