Folkebladet har flere kilder som forteller at den samme hunden angrep sau for to år siden. Hundeeier Sveinung Nyvoll nekter å kommentere saken overfor Folkebladet.

– Beklagelig og unødvendig

Og flere kilder, som ikke ønsker å stå fram i avisa, stiller seg hoderystende til at denne hunden blir brukt som løshund under jakta.

Skjøt både hund og sau - les saken her.

Saueeier Lars Johan Hellefossmo forteller at ett av lammene hans var så skadet etter hundeangrepet søndag at det måtte slaktes med en gang. Men også et lam til skal ha blitt angrepet av hunden, men det er så langt ikke funnet.

– Jeg er bekymra for hva som har skjedd med det andre lammet og mora. De kan ligge skadet et sted. Hun kan jo ha forsøkt å forsvare lammene mot hunden. Det er jo beklagelig at slikt skjer, og i dette tilfellet mener jeg det også var helt unødvendig, fortsetter Hellefossmo.

– Har du anmeldt saken?

– Nei, men dyra som er tapt må erstattes. Jeg vil ikke kreve det, men mener også at denne hunden bør avlives, svarer Hellefossmo.

– Mandag gikk jeg en lang tur i dette området, men kunne ikke se noe. Det var ingen spor å se. Men dette er et stort område å lete i, sier han.

– Burde ikke vært løs

Det aktuelle jaktlaget består blant annet av landbrukssjef Ingeborg Nygaard i Bardu, landbrukssjef Inge Fredheim i Salangen og Ap-leder og formannskapspolitiker, Sveinung Nyvoll i Salangen. Sistnevnte er eier av hunden.

Medlemmene i jaktlagene er de som forvalter elgjakta i de to kommunene. Hellefossmo mener denne hunden aldri skulle vært sluppet løs.

– Nei, den skal ha blitt strømmet mot sau, men en hund som har tatt sau en gang er vanskelig å få til å slutte med det. Den går lett etter når sauen springer unna, sier Hellefossmo.

Takket for praten

Folkebladet tok kontakt med Sveinung Nyvoll først på mandag ved å sende en SMS med spørsmål om han ville uttale seg i saken.

Han svarte ikke på meldingen, men ringte tilbake tirsdag. Folkebladet gjorde det kjent at avisa hadde snakket med saueeier i tillegg til at det har kommet inn flere tips om at hunden som angrep lammene er hans.

– Hvem har tipset, spør Nyvoll.

– Avisa ikke går ut med hvem som er kilder eller gir tips.

– Nei vel. Det er greit. Takk for praten, sier den tidligere ordførerkandidaten og legger på.

Nekter å kommentere

Jaktleder for valdet, Arne Vidar Hellefossmo, svarte Folkebladet at han ikke hadde behov for å kommentere saken. Han ville heller ikke forklare hva som skjedde på søndag.

Heller ikke landbrukssjef Ingeborg Nygaard i Bardu, som i tillegg til å være med i jaktlaget er ansvarlig for forvaltningen av elgjakta under rådmannen, var villig til å svare på spørsmål.

– Jeg har ingen kommentarer. Dette må du ta med rådmannen, sier hun.

Tidligere på dagen var Folkebladet i kontakt med rådmann Håvard Gangsås i Bardu. Han sa da at han ikke var kjent med denne saken.

Det ble også gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med landbrukssjef Inge Fredheim i Salangen kommune uten hell.

kommenterer ikke: Ap-topp i Salangen og hundeeier Sveinung Nyvoll kommenterer ikke saken der minst ett lam er drept. Foto: Morten Dokka Foto: Morten Dokka
mistet lam: Lars Johan Hellefossmo har så langt mistet et lam etter hundeangrepet. Han frykter det er flere. Foto: Morten Dokka Foto: Thoralf Fagertun