At en hund angrep et lam kan bli en politisak uavhengig om saueeieren ønsker det eller ikke. Fungerende lensmann Roald Berntsen begynner undersøkelsene i dag.

Skal meldes inn til politiet

– Vi må vurdere i forhold til hvor dette har skjedd. Men i tilfeller som det her, når vi får kjennskap til at en hund går til angrep på et annet dyr vil vi selvsagt forfølge det, sier Berntsen til Folkebladet.

– Vi må ta utgangspunkt i den konkrete hendelsen med sauebonden, jeg vil ta kontakt med han og høre hva han ønsker å gjøre. Vi har ikke fått inn noen melding om denne hendelsen. Jeg ser jo at det er to personer, både i Bardu og Salangen som har mye med dette området å gjøre. Da er det merkelig at vi ikke har fått inn en melding om hva som har skjedd. Har dette skjedd under jakt skal det også meldes inn som en hendelse. Det vet de like godt som jeg, sier han.

Kan føre til bot og avlivning

– Så lenge vi får slik informasjon er vi forpliktet til å gjøre undersøkelser og få på det rene hva som har skjedd. Det kan i ytterste konsekvens føre til bøtelegging av hundeeieren. Det kan også bli en sak opp mot en eventuell avliving av hund. Men det er det påtale som avgjør. Der kan de gjøre en selvstendig vurdering på uavhengig av hva for eksempel saueeieren ønsker eller krever. Men jeg er bare dokumentinnsamler og legger meg ikke opp i dette, sier Berntsen.

Berntsen avslutter med å si at han vil starte med å ta en telefon til saueeieren på torsdag.

– Aldri garanti - kun forsikring

«Hundestrømmer», elg-jeger og sauebonde Bernhardt Halvorsen i Lavangen slår fast at bruk av elektrisk dessurhalsbånd i aversjonsdressur aldri er en garanti.

Denne hunden som angrep lam skal ha blitt strømmet i forkant. Halvorsen sier han ikke ønsker å kommentere denne konkrete saken, men kan uttale seg på et generelt grunnlag. Han har benyttet elektrisk dressurhalsbånd i en årrekke for å forhindre at hunder jager og angriper sau. Hit kan jegere og andre komme med hundene for å bli testet for godkjennning og sauereinhetsbevis.

– Strømming av hund mot sau er aldri en garanti - det er kun en forsikring, sier Halvorsen til Folkebladet.

– Dette er noe jeg sier til alle som kommer for å strømme hundene hos meg. Og vi har ikke noe sterkere å bruke enn strøm for å dressere mot at de jager og angriper sau. Selv om de er strømmet må hundeeierne følge godt med. Jeg har også opplevd at hunder kan ta los på sauen etter at de er strømmet, men ikke angripe den, fortsetter han.

Hunden som drepte minst ett lam søndag skal ha tatt sau også for to år siden.

– Hva med hunder som har angrepet og drept sau, kan de kureres?

– Har de tatt sau en gang bør de ikke slippes løs mer. De som måtte få en benådning av saueeieren må påse at disse hundene aldri mer kommer løs, slår han fast.

– Hvor effektivt er strømming?

– På de aller fleste har det en bra virkning, også på elghunder. Men noen kan ta sau etter strømming. Som sagt er ikke dette noen garanti, sier Halvorsen.

Krav til kompetanse

Mattilsynet har regler for dressur av hund der også bruk av strøm er nevnt. Det er ikke lov å bruke strøm under trening av hund. «Unntak fra dette gjelder ved såkalt aversjonstrening som skal forhindre at hunden jager beitedyr, tamrein og klovvilt, forutsatt at treningen utføres av en person som tilfredsstiller krav til kompetanse».