Det har lenge vært kjent at Lenvik kommune driver dyrere enn kommunen har råd til.

– Skulle man ha gått i null måtte man ha hatt et nedtrekk på rundt 50 millioner kroner. Det vi har lagt frem nå er et nedtrekk på rundt 30 millioner. Vi har et for stort driftsnivå enn det vi har råd til. Vi bruker for mange penger på poster som bygg. Vi har en tung struktur og dette gir mindre kvalitet på tjenesten kommunen tilbyr, sier rådmann Margrethe Hagerupsen til Folkebladet.

Kutt i årsverk

Det er foreslått et betydelig kutt i antall årsverk over hele linja.

– Dette går ut over rådhuset, skole, barnehager, og pleie- og omsorg. Eneste sektor det ikke kuttes i er helse- og legetjenesten. Det skal også sies at eneste posten som får tilskudd er på ressurskrevende tjenester, sier Hagerupsen.

Kuttene innenfor pleie- og omsorg kan beløpe seg til å bli noe rådmannen kaller uforsvarlig.

– Nå kutter vi overalt, også på grunnbemanning, og da begynner dette å bli uforsvarlig. Årsaken er at i Lenvik kommer vi høyt ut på at vi har en for høy struktur på drifta vår. Vi drifter for mange bygg og antall kvadratmeter. Så har vi minus på sammenlignbare kommuner på innhold og kvalitet, sier Hagerupsen.

Grunnbemanning kan bli aktuelt hvis en vedtar nye årsverkskutt. Stillinger dette går utover kan for eksempel være lærere eller pleiere.

Ivareta

Line Miriam Sandberg i Lenvik Fremskrittsparti, som er leder for utvalg for helse og omsorg, sier det er en stor jobb politikerene skal gjennom den neste måneden.

– Her må vi jobbe klokt og se på mulige måter på hvordan vi kan ha en ansvarlig drift og hvordan vi kan levere tjenester til folket som vi skal, innenfor de rammene vi har.

Også Sandberg vil fokusere på at kuttene ikke skal gå ut over et forsvarlig tjenestetilbud i kommunen, men ønsker ikke å gå inn på tanker om konkrete tiltak.

– Vi må tenke på innbyggernes beste og ivareta de på best mulig måte. Det vi har av jobb fremover er i utvalgene å se hvordan vi kan skåne det som skal skånes. Ta innenfor rammene det vi kan, og det vi ikke kan ta innenfor rammene, må vi hente inn andre steder.

Det skal jobbes med planen i partiet, i posisjonen og i utvalgene før det endelige budsjettforslaget kommer.

– Vil det komme reaksjoner fra innbyggere når det endelige forslaget kommer?

– Det gjør det alltid.

Som forventet

Grete Sebulonsen, fungerende gruppeleder for Arbeiderpartiet, sier at rådmannens forslag til økonomiplan var som forventet.

– Vi har fått signaler tidligere at det kom til å bli slik, men det er jo nå vi skal begynne å jobbe med dette, å se hvor vi kan kutte. Det blir en tung jobb, sier Sebulonsen.

Videre påpeker hun at endringer må på plass for at budsjettet skal bli bedre.

– Min umiddelbare tanke er at noe må gjøres med bygningsmassen. Der har vi en del å hente, sier hun videre.

Som en del av utvalget for helse og omsorg, var hun også klar over utfordringene som kom innenfor denne posten.

– Her er det svært vanskelig å kutte, for de har det stramt nok slik det er i dag. Vi må ta spesielt hensyn til de som jobber i helsesektoren, og de som bor der. Så jeg vil gjerne se på bygningsmassen vi har for å se hva vi kan hente av penger herfra, sier Sebulonsen.

I planen blir det ikke foreslått økning i eiendomsskatten.

– Ansvaret ligger hos politikere for å få dette på plass. Det er mulig å øke på inntektsiden. Potensielt vil en økning på en promille utgjøre seks millioner kroner, forklarer rådmannen.

I fremlegget av økonomiplanen ble det også opplyst om at det beløpet alle kommunene skulle sette av for arbeidet med Senja kommune, allerede er betalt av Lenvik kommune og er ikke å regne som en del av kommunens budsjett.

Vil fremskynde forslag på salg av bygg

Politikerene som skal jobbe videre med økonomiplanen, vil ha innsikt i hva arbeidsgruppa som jobber med kommunens bygningsmasser til nå har kommet frem til.

Det kom frem under formannskapet som diskuterte økonomiplanen tirsdag.

Arbeidgruppa jobber konkret med å se hvilke bygg en kan selge og hvilke en kan ha gjenbruk på i forhold til tjenestene kommunen leverer.

Men det er ikke før juni til neste år at en innstilling skal fremmes for kommunestyret.

– Det er alt for lenge å vente til neste sommer, vi bør kunne få noe av dette på bordet nå. Slik jeg ser det må vi må kvitte oss med noen av byggene, vi trenger ikke sitte på bygninger vi ikke bruker, påpeker Elin Byberg i Lenvik Høyre til formannskapet.

Det var det flere som var enig i, og teknisk sjef Geir Fredriksen, som også er en del av arbeidsgruppa, opplyser videre til formannskapet at dette har vært diskutert innad i arbeidsgruppa.

Jasmin Agovic-Nordaas, som er partipolitisk uavhengig og sitter i opposisjon, håper politikerene er oppmerksomme på at eventuelle salg av bygg ikke vil være en langsiktig løsning på den økonomiske utfordringen kommunen har.

– Det blir tøffe budsjettforhandlinger fremover. Til tross for at arbeidgruppa skal finne frem til hvilke bygg som kan gjøres noe med, må det også gjøres noe med drifta i det lange løp. Om vi klarer å selge unna en del bygg for å hjelpe på underskuddet, betyr dette at det bare et engangsbeløp. I arbeidsgruppa jobbes det fortsatt med både tomme bygg og bygg i bruk. Vi vet enda ikke hva vi skal gjøre med flere av de, avslutter Agovic-Nordaas.

Arbeidsgruppa møtes hver måned, og neste møte finner sted 8. november.

IVARETA: Frp-politiker Line Miriam Sandberg, leder av helse og omsorgsutvalget, sier det er viktig å ivareta innbyggerene i denne prosessen. Foto: Carina Hansen
VANSKELIG: Grete Sebulonsen (Ap) tror arbeidet fremover blir vanskelig, men mener politikerene må se nærmere på bygningsmassen i kommunen. Foto: Carina Hansen