Mannen fra Midt-Troms er nå av Senja tingrett dømt til 60 dager ubetinget fengsel etter hendelsen som fant sted i april i fjor.

Denne aprilkvelden hadde både gjerningsmannen og fornærmede deltatt i et festlig lag. Mannen, som er i slutten av 20-årene, fikk – etter at han hadde forlatt – vite at en annen mann hadde omtalt han som «en sprøytenarkoman» til de andre på festen, noe som gjorde han forbannet.

Slo i hodet

Godt utpå natta dro han til bopelen til vedkommende som hadde omtalt han som sprøytenarkoman, knuste et glass i ytterdøra for å komme seg inn der og fant veien til mannens soverom. Der slo han mannen, som lå i senga, mellom fem og åtte ganger i hodet.

Mannen som ble angrepet ble påført hoderystelse som en følge av slagene, og opplevde også en blåfarget hevelse i hodet, samt smerter, de påfølgende ukene.

"Skjedde uten foranledning"

Aktor mente at paragrafen i straffeloven, som gjelder kroppskrenkelse «begått mot en forsvarsløs person» måtte komme til anvendelse i dette tilfellet. Senja tingrett var imidlertid ikke enige i det.

"Retten legger til grunn at fornærmede rent fysisk var meget vel i stand til å forsvare seg. At fornærmede rent faktisk ikke har forsvart seg, medfører etter rettens syn ikke uten videre at alternativet under straffeloven kommer til anvendelse" heter det i dommen.

Retten var imidlertid enig med aktor i at en annen paragraf i straffeloven, som gjelder kroppskrenkelse som har «skjedd uten foranledning», var aktuell i denne saken.

"Etter rettens syn foreligger det her et markant misforhold mellom fornærmedes utsagn og tiltaltes reaksjon".

Fulgte opp med tekstmelding

I tillegg til selve voldshandlinga fant retten mannen skyldig i innbrudd og ødeleggelser, samt for å ha utøvet skremmende og plagsom atferd. Det sistnevnte punktet relaterer seg også til den samme hendelsen i fjor vår, der mannen sendte en truende tekstmelding til mannen han nettopp hadde overfalt.

«Handle om å ta ansvar for å snakke dritt om feil folk… du veit ikke kem æ e men du har no fått no en advarsel…. Høre æ nokka mer e æ ikke like snill….», skrev han blant annet i meldinga.

Fellesstraff

I forbindelse med straffutmålinga la tingretten i skjerpende retning vekt på at voldsutøvelsen fant sted etter at mannen urettmessig brøt seg inn i boligen til fornærmede.

"Retten finner det også skjerpende at tiltaltes voldsutøvelse finner sted overfor en person som befinner seg i sitt eget hjem og som har lagt seg til for å sove i sin egen seng», påpekes det i dommen.

I formildende retning ble det vektlagt at gjerningsmannen avga en uforbeholden tilståelse av forholdene. Det ble også vektlagt at saken har hatt en lang liggetid hos påtalemyndigheten.

Fengselsstraffen på 60 dager er en fellesstraff for hendelsen i fjor, samt en dom fra mars i år og forelegg fra november i fjor.