Fra rådmannens side er det nemlig i forkant lagt frem negative innstillinger til samtlige tre søknader.

"Lenvik kommune er i en vanskelig økonomisk situasjon og har allerede betydelige garantiforpliktelser. Alle garantier som gis vil det være knyttet risiko til, i tillegg til at det reduserer kommunens muligheter til å investere i egne prosjekter. Kommunen bør derfor på generell basis være restriktive med å pådra seg garantiansvar», poengteres det i vurderinga av den ene av de tre kommunale garantiene.

Strider med intensjonene

Rådmannen fraråder at det gis kommunal garanti til et slikt formål.

"En kommunal lånegaranti kan i prinsippet være fornuftig å gi i tilfeller der dette er helt nødvendig for at det skal være mulig for søker å få lån til å realisere sitt prosjekt. Det vil stride fullstendig med intensjonene for en kommunal garanti å bruke garantien til å refinansiere et lån som allerede er innvilget», poengterer rådmann Margrethe Hagerupsen og økonomisjef Geir-Henning Iversen i sakframlegget.

Likelydende formål

Gibostad Båtforening har søkt om en kommunal garanti på 910.000 kroner fra Lenvik kommune til et likelydende formål, altså å oppnå lavere renter på eksisterende lån. Også her er rådmannens innstilling negativ.

"Rådmannen mener at kommunal lånegaranti kun bør gis i forbindelse med lånesøknader, og da kun i tilfeller der dette er helt nødvendig for at søker skal kunne få innvilget lånet».

Høy risiko

Rossfjord Borettslag søker om kommunal garanti til et annet formål enn de to andre søkerne, nemlig til vedlikehold. Den omsøkte summen her er på 200.000 kroner.

Rådmannens innstilling er også her negativ.

"Det er flere forhold som tilsier at kommunen ikke bør gi en kommunal lånegaranti til dette formålet. Et av momentene er at vi kun er en av flere andelseiere i dette borettslaget. Vedlikehold er noe som bør finansieres av andelseierne på like vilkår ettersom malerarbeidet omfatter hele borettslaget», heter det i saksvurderinga.

Det pekes også på at Rossfjord Borettslag har og har hatt en utfordrende økonomi, noe som har medført at kommunen som garantist flere ganger har fått varsel om at man kunne  komme til å måtte innfri garantiansvaret.

"Den økonomiske risikoen ved å gi ytterligere garanti vurderes å være høy», poengteres det.

Politikerne i Lenvik formannskap tar stilling til de tre søknadene om kommunal garanti tirsdag 24. oktober.

Fra rådmannens side innstilles det på avslag på søknadene. Foto: Trond Sandnes