Som et nytt tilskudd i Brageklinikken, den tverrfaglige klinikken ved Refa brygge, skal Grønmo behandle både små og store plager, men hva er egentlig en naprapat?

– Det er en terapeut som jobber med manuelle teknikker. Vi diagnostiserer ulik problematikk, behandler og gir trening i tilegg for at man skal kunne behandle seg selv hjemme. Jeg vil jobbe med både akutte og kroniske plager, sier Grønmo til Folkebladet.

Kontornakke

– Vi jobber med muskel og leddplager generelt sett, så alt fra vondt under foten til nakke som er sliten, eller «kontornakke» som man kaller det for, informerer Grønmo.

Trening etter kreft

Som en av tre i Troms, tilbyr Grønmo en helt spesiell behandling.

– Jeg er utdannet aktiv instruktør, det vil si at jeg har kunnskap om trening etter kreft. Personer som er ferdigbehandlet for kreft har da mulighet å komme til meg for å få hjelp til trening. Så vidt jeg vet, er vi bare tre i Troms som jobber konkret rettet mot dette.

Utdanning

I dag må man utenfor Norges landegrenser for å kunne utdanne seg som naprapat. Det betyr ikke at behandlingen på noen måte er farlig.

– Jeg har utdannet meg i Sverige og gått på en høgskole for å bli naprapat. Vi er ikke sertifisert helsepersonell i Norge, slik det er i Sverige og Finnland, men behandlingen er helt trygg og det er rundt 400 naprapater som jobber i Norge i dag, informerer Grønmo.

Hybrid

Flere tror en naprapat er en slaks hybrid mellom fysioterapeut og kiropraktor, det har også Grønmo fått med seg.

– Vi kommer fra kiropraktikken og har videreutviklet oss fra dette. Det er kanskje vanskelig å skille hva som er forskjellen på disse terapeutene,så jeg forstår forvirringen, avslutter Grønmo.

Grønmo sier hun behandler flere for det som kalles «Kontornakke». Her gir hun eksempel på behandling på Staminas Hanne Brustad Foto: Carina Hansen
Det er på Brageklinikken ved Refa brygge på Finnsnes Grønmo har fått kontor. Foto: Carina Hansen