I slutten av mars i år ble Thomassen og fire andre skuterkjørere stoppet ved Stortrollvatnet i Dyrøy kommune av politiet, de hadde politikontroll med helikopter.

Dømt i tingretten

Han ble ilagt en bot på 10.000 kroner for å kjøre uten å ha løyve eller tillatelse over to eiendommer. Men Thomassen vedtok ikke boten, derfor havnet saken i Senja tingrett. Han hadde tillatelse fra kommunen for å kjøre skuter i utmark der det kun kan kjøres ved grunneiers tillatelse. Tingretten dømte Thomassen 9. oktober i år til å betale en bot på 12.000 kroner, subsidiært fengsel i 24 dager i tillegg til å betale saksomkostninger. Retten havnet på totalt 14.000 kroner.

Vurderer å anke saken

Thomassen vurderer nå å anke saken.

– Jeg har tatt betenkningstid på en eventuell anke og ønsker å komme i kontakt med en advokat som har innsikt i denne typer saker. Da jeg for tiden er student og skeptisk til systemet som for meg virker overivrig etter å felle skuterkjørere. Jeg er også redd det vil påløpe store ekstrakostnader om sannheten og rettferdigheten ikke fører fram i denne saken. Jeg har heller ikke tillit til at systemet fungerer slik det skal etter denne saken, sier Thomassen.

– Det som er ille, og som virkelig gjør meg skuffet, fortvilet og rett og slett forbannet er at en politimann står fram i Senja tingrett med antakelser og en uriktig påstand som legges til grunn, sier Thomassen til Folkebladet.

– Stemmer overhodet ikke

Fra helikopteret ble det tatt et bilde av skuterkjørerne på Stortrollvatnet som ble lagt fram i retten.

– Politimannen påstår vi kom fra en lysning i bakkant av vannet, hvor retten legger til grunn at samtlige skuterspor er fra eiendom 13/2. Dette stemmer overhodet ikke, da sporene som kommer fra lysningen brukes av enkelte på tur opp til fjells, men aldri så vidt meg bekjent ned vinteren 2016/2017. Da benyttes en trase i lia som ikke fremkommer av dette bilde. Noe som også ble bekreftet i retten av vitner, sier han.

Privatrettslig forhold

Thomassen forteller videre at de som stoppet han ikke var interessert i hvem som er grunneier i området. Han hevder også at politimannen ba han kjøre inn på naboeiendommen for å hente en av de andre skuterkjørerne, og at han i ettertid ble anmeldt for å kjøre ulovlig på blant annet denne eiendommen. Han trekker også fram at regelverket tolkes forskjellig. Han viser til www.miljøkommune.no som skriver at forholdet mellom grunneier og den som kjører i marka er et privatrettslig forhold som ikke reguleres av motorferdselsloven.

– I denne saken er det ikke grunneier som har anmeldt, men politiet, sier han.

Thomassen hevder at grunneiere han har krysset sier i retten og i ettertid at de ikke har noe imot skuterkjøring på eiendommene.

Fritar ikke for straff

I retten forklarte Thomassen at traseen han kjørte har vært etablert i lang tid og at det har vært en etablert oppfatning i Dyrøy at innbyggerne kan ferdes langs denne på snøskuter. Men retten mener dette ikke fritar Thomassen for straff.

En grunneier har forklart at hun har gitt Thomassen tillatelse. En annen har forklart at han ikke har fått henvendelser om skuterkjøring før politikontrollen, en medeier på samme eiendommen har forklart at hun har gitt tillatelse til to menn for flere år siden. Og grunneier til den tredje eiendommen har sagt han ikke har gitt noen tillatelse til å kjøre over eiendommen.

Thomassen stiller seg også meget undrende over hvor Politi og Statens naturoppsyn er i disse jakttider hvor det ferdes med kjøretøy som virkelig setter spor og ødelegger naturen.

– Det fremkommer av dommen at ulovlig kjøring i utmark er et økende samfunnsproblem noe som taler for en streng reaksjon, sier han.

Folkebladet var i kontakt med politimannen som var med i politikontrollen og som vitnet i retten for å få tilsvar til påstandene fra Thomassen.

– Jeg vil ikke kommentere hva som kom opp i retten. Disse uttalelsene får stå for hans regning, sier han.

vurderer anke: Ørjan Thomassen mener han ble dømt på feil grunnlag. Derfor vurderer han å anke. Foto: Trygve Grønning Foto: Trygve Grønning