Frank Bakke-Jensen (H) fra Båtsfjord i Finnmark ble i går utnevnt til ny forsvarsminister etter Ine Eriksen Søreide som blir den første kvinnelige utenriksministeren i Norge. Ordfører Toralf Heimdal (Sp) håper at den nye statsråden dreier politikken og viser forståelse for et balansert forsvar – ikke bare en ensidig satsing på to våpengrener, men at han også sørger for at Hæren får sitt.

Permanent?

– Jeg tror det kan være positivt med en ny forsvarsminister, og så er det jo heller ikke negativt at han er fra Nord-Norge og kanskje har et annet syn på nordområdesatsingen, også militært, enn det den forrige statsråden hadde. Men jeg er usikker på om dette er en permanent løsning, eller om det bare er en midlertidig stilling fram mot en eventuell konstituering av ny regjering der Venstre er med, sier Heimdal.

Heimdal håper også at Bakke-Jensen får med seg en statssekretær som har kunnskap.

Godt samarbeid

– Jeg var ofte uenig med Øystein Bø, men på ordførernivå hadde jeg et godt samarbeid med han. Han var lyttende, og det håper jeg også den nye ministeren vil være. Så håper jeg ministeren skjønner at dette er et samarbeid mellom organisasjonene, forsvarsordførerne og våre allierte, sier Heimdal.

Distriktspolitikk

Heimdal er også opptatt av ta Bakke-Jensen har fokus på betydningen av nordområdesatsing, også når det gjelder Forsvaret. Heimdal mener Ine Eriksen Søreide ikke så den militærfaglige betydningen av nordområdesatsingen når hun vil flytte 339-skvadronen fra Bardufoss.

– Det var ren distriktspolitikk å flytte helikoptrene for å kompensere for nedleggelse av den sivile delen på Rygge. Det var ingen militærfaglige begrunnelse i det hele tatt. Man dekket seg bak behovet til spesialstyrkene, men de har et langt annet behov enn det Bell 412 kan gi dem, sier Heimdal.

Bakke-Jensen første store oppgave blir å sørge for at landmaktutredningen får flertall i Stortinget. Det avgjøres i uke 50.