I alle fall er det hva science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard delvis kan love dersom du tar turen til et mørkt sted uten lysforurensning.

Raskest

– Denne helga er det beste tidspunkt for å se denne meteorsvermen i år. Meteorene fra denne svermen er noen av de raskeste og mest lyssterke av samtlige meteorsvermer, skriver de to i ei pressemelding fredag.

De opplyser at orionidene er en årlig meteorsverm forbundet med Halleys komet, en kortperiodisk komet som er synlig fra jorden cirka hvert 76. år.

– Når partikler fra kometstøvet treffer jordatmosfæren, oppstår flere titalls stjerneskudd pr. time. Orionidesvermen opptrer på denne tiden av året hvert år når Jordens bane passerer støvbåndet etter denne kometen, opplyser de.

I mørket

Slik kan du best mulig observere himmelfenomenet dersom du skulle begi deg utendørs på kvelds- og nattetid i helga:

– Still deg opp på et sted med minst mulig lysforurensning og se mest mulig rett opp, du trenger verken kikkert eller teleskop, slår Røed Ødegaard fast.

– Det aller beste tidspunktet for å observere svermen er fra midnatt og frem til himmelen begynner å lysne natten mellom 21. og 22. oktober, og i år vil ikke månelyset være til hinder for å observere siden den svært tynne nymånesigden vil ha gått ned lenge før meteorene er på sitt beste, opplyser han.

Og legger til at det også er mulig å se svermen i hele perioden fra 15.–29. oktober så lenge månelyset ikke er til hinder.