– Jeg er jo helt enige med dem. Det er viktig at slike profilerte forsvarsfolk som kjenner Forsvaret godt uttaler seg. Også hærsjefen Odin Johannesssen har jo vært så tydelig som han kan være. Jeg har diskutert forsvar med Sunde tidligere, og det er viktig at de er ute og snakker om viktigheten av helikoptervirksomhet på Bardufoss. Det er jo ikke veldig mange sørfra som taler Bardufoss sin sak, sier Borch.

Før jul

Landmaktstudien skal først behandles i utenriks- og forsvarskomiteen og innstillingen skal være klar rundt 22. november. Så skal saken opp til endelig behandling i Stortinget i uke 50. Like før jul vet man altså den videre skjebnen til helikopteraktiviteten på Bardufoss.

– Når saken kommer opp i Stortinget vil det ligge inne et forslag fra Senterpartiet på det vi har ment hele tiden og advart de andre partiene imot. Hvis de andre partiene står for det de har sagt så er det flertall, sier Borch.

Starter samtalene

Så langt har ikke Sp nærmet seg de andre partiene i spørsmålene om Bardufoss. Men det vil skje ganske fort.

– Så fort de ulike komiteene på Stortinget har konstituert seg, og det skjer førstkommende tirsdag, så vil samtalene starte. Ikke bare om helikoptrene, men også om Andøya og 2. bataljon på Skjold. Vi fikk jo flere kampen enn forventa, sier Borch og viser til at 2. bataljon på Skjold skal gjøres om til en mobiliseringsbataljon.

– Det er viktig å jobbe på nå. Vi mener, som vi har ment hele tiden, at vi har en god sak som vi venter å få støtte for. Jeg håper at Venstre, KrF og SV følger opp, og så er det opp til Arbeiderpartiet. Ap er viktig. Det er de som vil sikre flertallet. Når AP var så tydelige på helikopter på Bardufoss i valgkampen har jeg stor tro på at vi skal klare få denne saken igjennom. Vi har en svekket regjering som ikke har flertall, sier Borch, som legger til at hun har tett dialog med ordførerne Nils Foshaug i Målselv og partikollega Toralf Heimdal i Bardu i denne saken.

– For Sp er dette en enkel sak med tanke på hva de andre partiene har sagt. Det blir viktig at Venstre gir støtte, og ikke bortforhandler det i en eventuelt regjeringsdiskusjon, sier hun.