Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hevder at Hæren får tilført 200 nye årsverk. Norges offisersforbund sier dette er feil, og har i brev til statsråden bedt om å få synliggjort hvor i stortingsproposisjon 2 (landmaktutredningen) dette kommer fram.

Bakgrunnen for brevet er et debattprogram på Dagsnytt 18 sist fredag. Der innledet hovedtillitsvalgt i Hæren for Norges offisersforbund, Pål B. Nygård, med å kommentere innholdet i proposisjonen, før programmet gikk over til en debatt mellom forsvarsministeren, leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt og medlem av den samme komiteen, Liv Signe Navarsete (Sp).

I brevet til statsråden har Nof sitert hva Eriksen Søreide skal ha sagt om Nygårds påstander:

Skal styrke

«Vi skal styrke nærværet i nord ved å opprette en kavaleribataljon i Finnmark, den kommer altså med nye årsverk og vernepliktige, dette har åpenbart ikke Pål B. Nygård lest seg fram til, skal statsråden ha sagt, hvorpå hun gjentok at regjeringen kommer til å øke antall fast ansatte i Hæren med rundt 200, veldig mange av disse skal til Porsanger».

Pål B. Nygård sier at det ikke noen steder i proposisjonen står at Hæren skal tilføres 200 nye årsverk.

– Det står at man skal rullere på styrkene i Hæren fram til 2025. Det står ingenting om nye stillinger til Hæren.

– Forsvarsministeren bruker det verste hersketeknikken som finnes. Hun legger lokk på saken og beskylder andre for å ikke vite hva de snakker om. Poenget er at proposisjonen må, for å skaffe penger til materiell, veksle inn grenaderer mot vernepliktige for å spare lønnsmidler. I tillegg må kavaleribataljonen i Porsanger ta materiell fra Telemark bataljon og Panserbataljonen, fordi det ikke vil komme penger til nytt materiell. Vi har i dag to mekaniserte bataljoner. Vi har 144 CV90-vogner og 38 brukbare Leopard stridsvogner. 2. bataljon på Skjold legges ned og blir omgjort til en mekanisert bataljon. Materiellet settes på lager. Deler man så materiellet på tre så er det åpenbart at det må gjøres endringer i Panserbataljonen og Telemark bataljon for å få dette regnestykket til å gå opp i forhold til utrustning av kavaleribataljonen, sier Nygård.

Tyve prosent reduksjon

Å legge 2. bataljon i møllpose, som Nygård kaller det, vil også få ringvirkninger for øvrige bataljoner i Hæren, noe som igjen kan føre til 20 prosent mindre personell i Brigade Nord.

– Støttebataljoner som Ingeniørbataljonen, Sanitetsbataljonen og Trenbataljonen får ikke lenger det samme behovet når 2. bataljon legges ned. Da kan man like godt sette disse bataljonene på mobilisering også. Det kan bli opp mot tyve prosents mindre personell i brigaden på grunn av nedleggelsen av 2. bataljon, hevder Nygård.

For ille

Nygård mener det er for ille at forsvarsministeren skal sitte i beste sendetid på TV og beskylde han for ikke å ha lest proposisjonen.

– Hun selger inn budskapet om at Hæren blir tilført årsverk, men innkjøp av materiell gjør at det svinger andre veien. Grenaderer veksles inn mot vernepliktige: Nof ønsker at forsvarsministeen viser oss hvor i proposisjonen det står at Hæren får 200 nye årsverk, for vi finner det ikke, sier Nygård.