– Mandags morgen oppdaget vi at det var kommet steinsprang ned fra fjellet og ned på en liten snuplass utenfor utslaget, 45 meter over havet. Så vidt jeg vet er det første gang det har skjedd her, forteller administrerende direktør Trond Abelsen til Folkebladet.

Skader

Raset gikk antakeligvis i helgen, og boreriggen stod plassert utenfor på grunn av at det hadde foregått spregningsarbeid inne i gruva.

– Den fikk jo noen skader. Det dreier seg om knuste ruter og et par deksel, i tillegg til at den fikk noen skader på hydraulikksystemet, noen slanger g koblinger som var revet av, informerer Abelsen.

Det var på uteplassen på sørvest siden av Trælen, fjellet mellom Skaland og Steinfjord, raset fant sted. Høyden på fjellet har nok hatt sitt å si for skadene som oppstod.

– Det var ikke en kampestein som falt på boreriggen, men fra stor høyde blir det likevel en del skader og jeg antar at den største steinen som traff riggen veide 50-60 kilo, sier Abelsen.

Regne med

Videre sier han at slike ras kan fort oppstå når en jobber ved slike fjell.

– Vi oppfatter det som et hendelig uhell, men vi har bestemt oss for å ferdes minst mulig i dette området utenfor fjellet. For øvrig foregår det meste av virksomheten i Trælen inne i fjellet, men vi tar sikkerheten på alvor uansett. Vi klarte ikke se hvor steinene har løsnet i fjellsiden, så det kan være høyt oppe, sier Abelsen.

Steinspranget skjedde i et framspring i fjellet som kalles Kubben, og som er 370 m høyt. Selve Trælen er 530 m på den høyeste toppen.

Han tror steinene i utgangspunktet har vært større, men at de har blitt knust på sin ferd ned fjellsiden.

– Det virker som at steiner er knust til «nevestørrelser» på vei ned fjellsida, og spredt utover, avslutter Abelsen.

Han tror steinene kunne vært større, men at de har blitt knust på sin ferd ned fjellsiden.

– Det virker som at steinene er knust til en «nevestørrelse» på ved ned fjellsia, og spredt utover, avslutter Abelsen.

STEIN: Administrerende direktør i Skaland Graphite Trond Abelsen sier steinen som traff riggen så ut til å ligge på rundt 50-60 kilo. Foto: Rune Ottarsen