Folkebladet skrev tirsdag at Utlendingsnemnda har besluttet å se på saken på nytt.

Forskutterer ikke

Folkebladet ble bedt om å sende over spørsmål på e-post. Svarene kom fra nemndleder Guri Hauso:

– Hvor står saken nå og hvilke utfall kan komme?

– Vi kan ikke forskuttere utfallet i saken. Familien har fått utsatt iverksetting slik at de kan oppholde seg lovlig i Norge til vi har fattet en ny beslutning, svarer Hauso.

– Har nemnda fått nye opplysninger i saken, i prosessvarsel fra advokat Bengt Høyer Pedersens som kan ha innvirkning på utfallet?

– Det er forhold i saken som gjør at UNE ønsker å undersøke saken nærmere, svarer hun.

Usikker på tidsbruken

– Når kommer det en avgjørelse fra nemnda i forhold til prosessvarsel fra advokaten?

– Tidspunktet for beslutning i saken avhenger av flere faktorer, det kan derfor ikke sies noe konkret om dette, svarer hun.

– Stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes og lokalpolitiker Jasmin Agovic-Nordaas kommer med sterk kritikk av UNE fordi innvandringsregulerende hensyn settes foran menneskelige hensyn i denne saken. Er denne beslutningen i samsvar med vedtak (Utlendingsloven paragraf 38) i Stortinget?

– Vi har en anmodningsomgjøring inne og skal derfor se på saken på nytt, svarer hun til slutt.

Kommenterer ikke enkeltsaker

Folkebladet ba også om en uttalelse fra nestleder i Ap og leder av justiskomiteen, Hadia Tajik. Avisa ba spesielt om en uttalelse med tanke på at innvandringsregulerende hensyn blir vektlagt tyngre enn menneskelige hensyn som i denne saken. Er dette en vekting som Stortinget kan akseptere ut fra gjeldende lovverk?

Svaret kom fra innvandringspolitisk talsperson for Ap, Stein Erik Lauvås.

– Vi har all mulig forståelse for at dette er vanskelig for de det gjelder. Men Arbeiderpartiet ønsker ikke å gå inn i enkeltsaker. Det mener vi blir en uheldig sammenblanding av roller. På generelt grunnlag kan vi si at innvandringsregulerende hensyn kan tillegges vekt når det vurderes om man skal gi opphold på humanitært grunnlag. Hvilken vekt man legger på dette vil kunne variere fra sak til sak. Den konkrete vurderingen er det her utlendingsforvaltningen som må foreta, svarer Lauvås.