De siste årene har budsjettprosessen i Lenvik gått nokså stille og fredelig for seg, uten altfor mye strid og uro. Spørsmålet er om årets budsjettprosess kommer til å gå like rolig for seg.

Jasmin Agovic-Nordaas, som er frittstående representant i Lenvik kommunestyre, tror ikke det.

– Min spådom er at det kommer til bli tøffe tak i forbindelse med denne budsjettprosessen, sier Agovic-Nordaas.

Bakgrunnen for spådommen hans er den økonomiske ståa til Lenvik kommune.

Ingen salami-opplegg

I september ble det i en økonomirapport gjort kjent at Lenvik lå an til et overforbruk på 8,2 millioner kroner. I den anledning ble det også iverksatt blant annet innkjøpsstopp, kurs- og konferansestopp og reisestopp.

– Hvor stor utfordring vi har å forholde oss til i forbindelse med budsjettarbeidet vet vi ikke ennå, men jeg tror det blir i størrelsesorden fem til ti millioner kroner, antar den frittstående representanten.

– Jeg tror heller ikke på at det er mulig å få til et salamiopplegg der det kuttes litt her og der, sier Agovic-Nordaas.

Selv om han er avventende til hvilke tiltak rådmannen legger frem i sitt forslag til budsjett og økonomiplan, frykter den frittstående representanten for en prosess som involverer diskusjon om strukturelle grep og nedlegging.

– Vi kan sikkert dekke eventuelle underskudd gjennom salg av bygg, men nå har vi ei arbeidsgruppe som er jobber med å kartlegge byggene i kommune, i den anledning også hvilke bygg vi bør selge. Dette arbeidet er er ennå ikke ferdig. Salg av bygg vil uansett bare midlertidig dekke problemene. Gjør vi ikke noe med drifta vil problemene komme tilbake til oss som en boomerang neste år, mener Agovic-Nordaas.

Ikke like bekymret

Varaordfører Gunnleif Alfredsen (Sp) har et mer avslappet forhold til den kommende budsjettprosessen.

– Om det blir tøffe tak vet jeg ikke, men både rådmann og økonomisjef har gitt beskjed om at det blir et stramt budsjett. Vi er uansett nødt til å komme i mål, sier Alfredsen.

Han mener for øvrig at ei budsjettutfordring i størrelsesorden fem til ti millioner kroner ikke er voldsomt dramatisk.

– Fem til ti millioner kroner er ikke mye penger i budsjettet til Lenvik kommune, men selvsagt har vi dårlig råd. Det er ikke uten grunn at det er inført innkjøpsstopp og ansettelsesstopp, poengterer varaordføreren.

Han er ikke helt enig med Agovic-Nordaas sin påstand om at salg av bygg ikke er en god måte til å dekke inn budsjettmessige utfordringer.

– Enhver kvadrat vi har stående uten å være i bruk koster penger, påpeker han.

Hans håp når det kommer til budsjettprosessen er at et samla kommunestyre går inn for de tiltakene som er nødvendig for å få budsjettet i havn.

Rådmann Margrethe Hagerupsen opplyser i en tekstmelding til Folkebladet at forslag til budsjett og økonomiplan legges frem 24. oktober, og at hun til den tid ikke kommer til å kommentere noe som gjelder dette.