Det slår landmaktutredningen som forsvarsministeren la fram på fredag fast.

Se video: - Må være denne regjeringas månelandings-prosjekt

Bell 412 er ikke egnet til å understøtte Hærens behov, ettersom helikoptrene ikke har allværskapasitet og har liten løftekapasitet, sier utredningen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide vil overfor Folkebladet ikke bruke ordet ofre, men sier at flyttingen av helikoptrene fra Bardufoss til Rygge gjøres for å klarere prioritere nytt kampluftvern og nytt artilleri.

– Det er en klar prioritering i forsvarssjefens fagmilitære råd og det er det som vil gi Hæren økt kampkraft, sa Eriksen Søreide på fredag.

Handler om penger

Det handler også om penger.

– Eventuell etablering av en dedikert helikopterkapasitet til støtte for Hæren vil innebære en vesentlig investering dersom den skal gi en relevant løftekapasitet. I forsvarssjefen helikopterstudie fra 2014 ble behovet anslått til 15 middels tunge helikoptre for å ha kapasitet til å løfte et kompani med våpen og utstyr. Dagens konsept for Hæren er ikke basert på en dedikert helikopterkapasitet. Konverteringen av 2. bataljon til en tyngre oppsatt mekanisert avdeling, bidrar til at behovet for løftekapasitet til Hæren reduseres ytterligere. Selv med en redusert ambisjon innebærer eventuelle nye helikoptre en betydelig kostnad både i investeringer og drift. På bakgrunn av de fagmilitære anbefalinger prioriteres regjeringen andre våpensystemer framfor helikoptre til Hæren, står det å lese i utredningen.

Bruk av andre typer

Utredningen slår også fast det forsvarsministeren har hevdet hele tiden: Bell 412s oppgaver skal løses av andre helikoptertyper.

– Landmaktens behov for helikopterstøtte søkes dekket ved å utnytte Forsvarets helikopterflåte, samt ved innleie og rekvisisjon av sivile helikoptre. Redningshelikoptrene inngår ikke i dette i fredstid.

Utredningen sier også at dagens løsning med delt lokalisering mellom Bardufoss og Rygge ikke er en optimal utnyttelse av kapasiteten og gir ikke god støtte til verken spesialstyrkene eller Hæren. Flytting til Rygge vil føre til redusert helikopterstøtte for Hæren i Nord-Norge, men den totale helikopterkapasiteten i Nord-Norge vil øke med innføring av NH90-helikoptrene og AW101 redningshelikoptre, sier utredningen.

– Bruk av Forsvarets helikoptre prioriteres på bakgrunn av operative behov. Det ligger derfor en fleksibilitet til å omprioritere alle helikoptre fra deres primæroppgaver til støtte for Hæren ved spesielle behov, sier utredningen.

Brigade Nord

2. bataljon på Skjold skal altså omgjøres fra en infanteribataljon til en mekanisert mobiliseringsbataljon.

– (...) Dette vil styrke brigaden og gi den økt operativ fleksibilitet. I det daglige vil bataljonen være bemannet med nøkkelpersonell, med ansvar for å forvalte avdelingens materiell og mobiliseringspersonell samt å planlegge repetisjonsøvelser. På Skjold vil tilstedeværelse opprettholdes ved at det også gjennomføres grunnleggende soldatutdanning i regi av Hærens våpenskole. Personellet i utdanningsvirksomheten vil være mobiliseringsdisponert i den operative strukturen, og vil drive øving og trening i 2. bataljon i de periodene det ikke gjennomføres grunnleggende soldatutdanning. Målsettingen er at bataljonen skal være omgjort i løpet av 2021.