Nærmere bestemt er det klassene 7A og 7C som har sørget for den gjeve utmerkelsen. Det synes elevene sjøl er stas.

Se video på Folkebladet-TV: Fikk seg en gledelig overraskelse

– Det kom som et sjokk fordi vi egentlig ikke visste at det var en konkurranse. Derfor ble vi ganske overrasket, forteller Madicken Olufsen til Folkebladet.

Nå drypper det 5.000 kroner i premiepenger på klassene. Lærer Solbjørg Renate Johansen håper å kunne bruke pengepotten på å ta elevene med til Vitensenteret i Tromsø.

Lærerikt undervisningsopplegg

Det er Enova som gjennomfører den nasjonale energiutfordringa og ut fra dette også kårer årets energiskole. Energiutfordringen er et digitalt læringsverktøy for mellomtrinnet i grunnskolen der elevene gjennom film, konkurranser og kreative oppgaver undervises i hva energi og klima er.

– Elevene syntes dette var kjempespennende å jobbe med dette. Energiutfordringen er et veldig lærerikt undervisningsopplegg, sier Johansen.

Heller ikke hun var klar over at energiutfordringa involverte en konkurranse.

– Det var derfor kjempeartig da vi fikk beskjed om at vi hadde vunnet andreplassen om å bli årets klimaskole.

Andreplassen i Enovas konkurranse sklidrer om at de to klassene ved Finnsnes barneskole ikke bare har gjennomført alle oppgavene i energiutfordringa, men også har utmerkset seg i sine besvarelser.

Populært opplegg

Siden Enova lanserte energiutfordringen i 2014, har nesten 1.500 lærere fra 730 skoler benyttet seg av verktøyet.

– Over 10.000 elever har fått klasseromsundervisning om energi og klima. Det er vi fornøyde med, men vi håper enda flere griper sjansen. Norge skal til lavutslippssamfunnet, og da er det viktig at vi tidlig skaper den nødvendige bevisstheten hos de som skal være med på denne reisen, sier seniorrådgiver Mie Abelgaard i Enova.

Det var Ostereidet barneskole i Lindås kommune i Hordaland som av Enova ble kåret til Norges aller beste klimaskole i 2017.

Mathias Hjelseng (t.h.) og Henrik Hitland forteller Folkebladet om bruken av vannkraft i Norge. Foto: Maria Holm Simonsen
– Energi er noe du kan bruke til å for eksempel få fremdrift på en bil eller til å få lys, forklarer Madicken Olufsen og Jesper Bakli. Foto: Maria Holm Simonsen
Lærer Solbjørg Renate Johansen forteller at de i utgangspunktet ikke visste at energiutfordringen også er en konkurranse. Foto: Maria Holm Simonsen