Det var tidligere denne måneden at avgangklassen reiste til Oslo på tur i regi av foreldregruppa. I slutten av oppholdet traff gruppa på en gjeng som satt en stor støkk i klassen.

– En kveld møtte klassen en lokal gjeng med unge ungdommer der det oppstod en konfrontasjon mellom våre og dem. Videre fulgte gjengen etter gruppa til hotellet, noe de opplevde som svært ubehagelig. Neste dag da gruppa vår returnerte til hotellet etter en utflukt, ble de møtt av den samme gjengen. Denne gangen var det flere og eldre ungdommer til stede. Det tilspisset seg med at ungdomsgjengen slo på hotelldørene og truet gruppa med kniv, forteller foreldreutvalgsleder, Ralph Simonsen.

Rømte

Det voksne følget til gruppa ringte politiet med en gang situasjonen eskalerte. Politiet troppet opp på hotellet med seks patruljer.

– Det var tydelig at politiet skjønte hva og hvem dette dreide seg om. Ungdomsgjengen rømte fra hotellet da politiet kom, og mens søket på ungdommene pågikk utenfor dørene, ble det gjennomført vitneavhør av de voksne på turen før de samlet hele turfølget for å informere og forklare alvoret av hva de hadde opplevd og hvordan gjengene i Oslo opererer, sier Simonsen.

Alvorlig

– Forstod elevene hvor alvorlig situasjonen var?

– Det hele vakte forskjellig reaksjon fra ungdommene. Noen gråt, mens andre ble opprørte. Der og da hadde ungdommene en ulik oppfatning og reaksjon på det som skjedde. Det var ikke alle som forstod alvorlighetsgraden og hvor livstruende dette kunne ha vært, sier Simonsen.

Etter at politiet fikk tak i flere ungdommer som befant seg i nærheten av hotellet, var hele turfølget med på en identifisering av gjengen, noe som også resulterte i at 12 stykker ble anholdt av politiet. Forholdet er også anmeldt.

Takknemlig

Helt siden klassen ble møtt av gjengen søndag, var det en pågående vurdering om å bytte hotell, noe de tilslutt også valgte å gjøre.

– De fikk opprettet kontakt med hotelldirektør på The Edge i Tromsø, Øyvind Alapnes. Han viste stor forståelse for situasjonen og bidro til at de fikk flytte til nytt hotell. Gruppen har gitt uttrykk for at de følte seg trygge etter bytte av hotell. Foreldrene er også svært takknemlige for hjelpen de fikk hos Alapnes. Reisefølget var heldig at det ikke resulterte i et verre utfall. Denne opplevelsen kommer de nok til å ha med seg i lang tid fremover, avslutter Simonsen.

Rektor: – Viktig å gi dem oppfølging og råd

Rektor ved FUSK sier skolen har lagt tilrette for elevene som var på klassetur.

– Dette var en ikke en tur i skolens regi, men fra vårt utgangspunkt er det viktig å gi dem oppfølging og råd. Da de kom tilbake på skolen, møtte elever og noen av foreldrene, vårt miljøteam, helsesøster og kontaktlærere. Vi hadde et opplegg med samtaler og foreldrene samlet seg for et møte senere samme ettermiddag, forklarer rektor ved FUSK, Geir Indahl.

Han forteller at skolen har gode mekanismer til å hjelpe ungdommene som opplevde den traumatiske hendelsen.

– Videre har vi helsesøster, miljøteamet og kontaktlærere som vil stå i bakhånd i tilfelle det kommer noen reaksjoner etterhvert, sier Indahl.

Folkebladet har forsøkt å komme i kontakt med helsesøstertjenesten og regionlensmann Arnold Nilsen for en kommentar til saken, men har ikke lyktes med det.

Foreldreutvalgsleder Ralph Simonsen forteller at ungdommene er preget av hendelsen. Foto: Stian Jakobsen