Hele utdanningssystemet i Forsvaret for for tiden under lupen og arbeidet med en ny utdanningsmodell skal etter planen være klar til skolestart i august neste år. En såkalt Mckinsky-rapport hevder at Forsvaret kan spare rundt en halv milliard kroner i året, blant annet ved ta lønna fra krigsskole-kadettene.

Hovedtillitsvalgt i NOF, Pål B Nygaard, sier til Folkebladet at forbundet med sine rundt 6.000 medlemmer mener prosessen går for fort og at man nå velger å trekke seg ut av arbeidet.

– Vi er bekymra for den totale utdanninga. Både for offiseren og befalet. Hvilken kvalitet får vi når man kommer ut fra disse utdanningsinstitusjonene, spør Nygaard.

Han og forbundet frykter at de 500 millionene som skal spares årlig blir skjøvet ut på styrkesjefene i de ulike forsvarsgrenene.

– Det kan tenkes at de for eksempel må etablere egne sertifiseringskurs som må gå over flere måneder. De må sikre seg slik at mannskapene kan materiellet, taktikken og alt det andre.

– Kan bli kostbart

Nygård mener prosessen har gått med lynets hastighet der risikoen for feilsteg er overhengende.

– NOF har sagt at nok er nok. Vi har satt krav til ministeren om at hun må stoppe prosessen og utsette i ett år. Tilbakemeldingene fra oss er at vi er meget bekymra. Vi snakker om avdelinger som kanskje skal sendes til utlandet på et senere tidspunkt sier Nygaard.

Han mener også at noe av grunnen til at man så langt har unngått mange tap i utenlandstjeneste er at man har hatt en god utdanning og at mannskapene er godt opplært.

– Etter hvert kan vi risikere at dette blir kostbart, også på den måten, sier han.

Nygaard er også kritisk til at man nå åpner for å rekruttere rett fra videregående skole.

– Når det gjelder befalsskole skal den erstattes med et 12 uker langt kurs, det gjelder riktignok de som har litt fartstid fra Forsvaret fra før, men vi har store utfordringer med å forsvare dette, sier Nygaard.

Et paradoks

Offisersforbundet har ikke fått svar fra Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Det gjør Nygaard frusrtert.

– Kanskje det ikke så nøye for henne. Det er egentlig gangske paradosksalt. Sist Høyre var i regjering var de også inne og knekte opp hele utdanningssystemet i Forsvaret. Det er overraskende at nettopp de som er et forsvars- og skoleparti går inn og knuser et velfungerende utdanningsmiljø som vi har i Forsvaret.

– Hvilken signaleffekt håper du det skal gi at dere i NOF trekker dere ut av dette arbeidet?

– Jeg håper de ser på Stortinget at dette ikke er noe vi gjør daglig. Når vi bruker denne retten så er det alvorlig. Vi er rett og slett dypt bekymret over det vi ser, avslutter han.

Ikke tilgjengelig

Folkebladet forsøkte å få Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i tale tirsdag ettermiddag, men ifølge departementet var hun opptatt med trontaedebatten i Stortinget.

Seniorrådgiver i forsvarsdepartementet, Marita Hundershagen, bekrefter likevel at departementet har mottatt henvendelsen fra Offisersforbundet og at den ligger til behandling.

– De vil få svar på sin henvendelse i løpet av kort tid. Vi synes det er ryddig at de får svar før pressen, sier Hundershagen

Pål B. Nygaard Foto: Espen Bless Stenberg