Vinteren nærmer seg med stormskritt, og for bilistene betyr det at tiden for å legge om til vinterdekk også står på trappene.

Men hvordan var dette med datoene igjen - når skal man legge om?

Statens vegvesen minner i en pressemelding om hvordan reglene er.

- Fra 16. oktober er det lov å kjøre med piggdekk i Nordland, Troms og Finnmark. I resten av landet er tilsvarende dato 1. november, skriver etaten.

Kjører du derimot med piggfire vinterdekk kan du legge om når du måtte ønske.

Men selv om det er fastsatte datoer for når det er lov å legge om. så er det til enhver tid føreren av bilen som har ansvaret for at bilen til enhver tid er riktig skodd for føret.

- Dette innebærer at dersom føret der det skal kjøres krever bruk av piggdekk, så kan disse legges på før de nevnte datoene. På glatt føre er det helt klart at du kjører tryggere med vinterdekk enn med sommerdekk, uansett om vinterdekkene har pigger eller ikke. Har bilen din piggfrie vinterdekk kan du bytte når du vil. Krav til mønsterdybde i vinterdekk er minimum 3 millimeter, påpekes det fra vegvesenet.

- Vi har hatt en usedvanlig varm og solrik september, men nå går vi inn i oktober og om vi vil eller ikke så begynner det å bli kaldere og en risiko for glatte veger, sier Jørn Simonsen, avdelingsdirektør i Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen Region nord.

Etaten råder derfor bilførerne til å sjekke værmedlingen.

– Er det meldt snø, glatt føre eller temperaturfall der du skal kjøre, kan du altså bytte til piggdekk før 16. oktober i de nordlige fylkene og før 1. november i resten av landet.