Rune Muladal i Naturtjenester i Nord AS har foretatt drivtelling av fisken i Salangsvassdraget fra Langfossen og ned til havet.

Mye stor hunnlaks i elva

– Vi starta med å telle fisk i 2011, men vi har aldri tidligere sett så mye fisk som i år. Det er registrert 485 villaks der hunnlaks utgjør 1200–1500 kilo. Av disse er 70 store hunnlakser og 130 er mellomstore, sier Muladal til Folkebladet.

Muladal forteller også at det er observert 360 gyteklar sjøørret og 500 sjørøyer på samme strekningen. Omkring 20 laks har Muladal med sikkerhet kjent igjen som oppdrettslaks.

Nivå som kjente lakseelver

– Hvordan vurderer du stammen av villaks sammenlignet med andre vassdrag?

– Nå kan vi virkelig begynne å snakke om at Salangsvassdraget begynner å komme opp på et nivå som andre kjente laksevassdrag. Om en lykkes med å få trappene til å fungere bedre har elva et veldig stort potensial. Jeg mener denne elva kan bli en av de bedre lakseelvene i Nord-Norge. Vi kan trekke paralleller til andre elver som har fått trappene til å fungere, som Grense Jakobs elv i Finnmark. Der økte en fra 700 kilo til seks tonn, svarer han.

– Vi skal fortsette med kartleggingen neste uke. Da skal vi også ta ut oppdrettsfisk med harpun. Vi ser det også som interessant å telle fisk lenger opp i Salangsdalen, sier han.

Kan bli åpnet for fiske

Villaksen i Salangsvassdraget har vært fredet i over 20 år. Leder Anton Heggås i Salangsvassdragets fiskeforvaltning mener det er stor grunn til å være optimistisk. Og diskusjonen om å åpne for fiske etter villaksen er allerede et tema.

– Ja, vi er nødt til å ta denne diskusjonen. Vi har allerede drøfta om vi kan åpne for en kvote på laksen. Det kan være aktuelt med for eksempel tre laks på sesongen, og at bare hannlaks kan tas. I andre vassdrag er det også begrensinger på størrelsen. I tilfelle må vi søke Fylkesmannen i Troms og Miljødirektoratet så fort som mulig. Så får vi ta saken opp under årsmøte i forvaltninga, sier Heggås.

Vurdere gytebestandsmålet

– Jeg har ikke fått alle tallene enda fra Muladal, men han har fortalt at han aldri har sett så mye fisk i vassdraget. Med nærmere 1500 kilo hunnlaks er vi ikke langt unna gytebestandsmålet som er på 1.746 kilo hunnlaks. Men dette tallet kan vært satt for høyt fordi vannmassene i både Nervatnet og Øvervatnet er inkludert. Og laksen gyter jo ikke i stillestående vann. Muligens vil det komme en ny kartlegging av gyteplassene som vi kan bruke som et bedre grunnlag, sier Heggås.

Også fiskerne i elva har merket økningen av villaks de siste årene. I følge kortselger Tor-Arne Chruickshank ble det fisket og satt ut igjen omkring ett tonn med villaks i sommer. Og det var tilsvarende tall året før.

stort potensial: – Jeg mener denne elva kan bli en av de bedre lakseelvene i Nord-Norge, sier Rune Muladal. Foto: Morten Dokka Foto: Morten Dokka