Skulle du støte på lenvikordføreren med bind for øynene i neste uke, er det ingen grunn til bekymre seg for verken kidnapping eller andre ulumskheter. Det er bare Geir-Inge Sivertsen som tester hvordan verden «ser ut» når man selv ser lite eller ingenting.

Liv Th. Larsen i Midt-Troms lokallag av Norges Blindeforbund er glad for at Sivertsen stiller opp på stuntet.

– Han er tøff som hopper på dette, det synes jeg han skal ha all ære for, sier Larsen.

Passes godt på

Det hele skal finne sted mandag i neste uke. Sivertsen vil på morgenen utstyres med hvit stokk før han får bind for øynene. I blinda skal han ta buss fra Øyjord til Sørreisa.

– For det første må han finne riktig buss, og så skal han komme seg inn der og betale billett uten å se. Etter det må ordføreren finne seg et sete, fortrinnsvis et ledig et, og det kan være en utfordring når man ikke kan se, sier Larsen.

Når Sivertsen ankommer Finnsnes skal han inn på trafikkterminalen for å se om han klarer å håndtere ruteinformasjonen på skjerm. Videre skal han innom apoteket.

– Det kommer nok til å oppnå noen situasjoner underveis som verken han eller vi er forberedt på, sånne ting som skjer når man ikke ser. Jeg må likevel understreke at han får med seg to ledsagere som skal passe godt på han, lover Larsen.

– Spennende, men skummelt

Ordføreren sjøl avslører at han både gruer og gleder seg til stuntet mandag.

– Det blir både spennende og litt skummelt, for jeg vet jo ikke hva jeg går til her, sier Sivertsen til Folkebladet.

Han roser damene fra Blindeforbundet for sitt initiativ, og synes det er flott å kunne stille opp for å sette fokus på en viktig sak.

– Ser du for deg noen utfordringer som kan oppstå?

– Å ja, det kan jeg lett se for meg, og spesielt begynte jeg å tenke på det etter at jeg hadde sagt ja til å delta. Bare det å bevege seg uten å skade seg selv eller andre kan jo være en utfordring når man ikke ser, samt praktiske ting i hverdagen som man ltt tar for gitt når man ikke har problemer med synet. Jeg tror opplevelsen mandag kan bli tankevekkende, og jeg må innrømme at jeg grugleder meg litt.

Temadag om syn

Stuntet mandag er et oppspark til et større arrangement Midt-Troms lokallag av Norges Blindeforbund arrangerer torsdag 12. oktober.

– Denne dagen er det verdens synsdag, og da arrangerer vi i lokallaget i samarbeid med Lenvik bibliotek en temadag om syn, opplyser Larsen.

Arrangementet finner sted i Kunnskapsparken på Finnsnes.

Stander

– Der blir det forskjellige stander fra blant andre Hjelpemiddelsentralen, hjelpemiddelleverandører, Blindeforbundet, Johannas optikk og flere. Det blir også foredrag, blant annet av en øyelege og lederen av Evenes syn- og mestringssenter. Det kommer også noen blinde ungdommer som skal spille musikk, og så skal vi ha ei som skal fortelle om hverdagslivet når man ser dårlig.

Arrangementet er åpent for alle, og Larsen påpeker at det er fullt opp til hver enkelt om man vil ha med seg hele eller bare deler av programmet.

– Målgruppa her er blant annet folk som har begynt å se dårlig, folk i helsevesenet, synskontakter, lærere, barnehagepersonell og pårørende, opplyser Larsen.

Dette er første gangen lokallaget av Blindeforbundet smeller til med et slikt stort arrangement.

Aud Charlotte Nergaard (t.v.) og Liv Th. Larsen i Midt-Troms lokallag av Norges Blindeforbund forteller om temadagen de skal ha i Kunnskapsparken 12. oktober. Foto: Maria Holm Simonsen