Det skal foreligge planer for at amerikanske US Marines vil etablere en fast styrke i et seks måneders rotasjonssystem på Setermoen. Nedlagte kaserner i artillerileiren skal brukes til å huse styrken. Planen skal etter det Folkebladet forstår inneholde mulig opphold for et sted mellom 500-1000 soldater. Det var avisa Nordlys som først skrev om saken.

Stoppet litt

Kilder sier til Folkebladet at planene om en fast amerikansk styrke i Indre Troms har versert siden 2015. Men planene stoppet litt opp da amerikanerne valgte å stasjonere en styrke på Værnes i Trøndelag. Det skal være den andre halvdelen av Black Zero Rotation Force som er planlagt stasjonert på Setermoen.

Deler av denne styrken var i to måneder i Indre Troms på øvelse i fjor.

Styrkene som er planlagt stasjonert på Setermoen skal ligne styrken på Værnes i form, men ikke i innhold. Det skal også være diskutert at styrken skal være underlagt Brigade Nord som en egen bataljon og drive sin tjeneste på lik linje med de norske bataljonene på Setermoen.

Generalbesøk

I forrige uka var også sjefen for US Marine Corps, general Robert Neller, på besøk på Setermoen. Etter samtaler med både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i forkant sa generalen blant annet dette til Forsvaret.no:

– Arktiske forhold byr på utfordringer som vi i USMC ikke har måttet takle de siste 15-16 årene. Tidligere jobbet vi tett med Norge på dette, men vi har mistet kompetansen på veien. Det er dette vi nå bøter på. Vi bygger opp kunnskapen vår om vinterstrid.

Arbeidsgrupper

Etter det Folkebladet erfarer har det vært en norskamerikansk arbeidsgruppe på Setermoen ved flere anledninger for å se på mulighetene for en fast stasjonering.

Tre nedlagte kaserner i Artillerileiren skal være pekt ut som mulige bokvarter. Forsvarsbygg har et forprosjekt gående på å bygge om to av kasernene til 88 bokvarter. Den tredje skal det ikke være noen planer for.

Ikke stilling til

Folkebladet har mottatt følgende svar fra statssekretær Øystein Bø i forsvarsdepartementet på vår henvendelse i saken:

– Forsvarsdepartementet har ikke mottatt noen henvendelse fra amerikanske myndigheter vedrørende innretningen på ordningen med rotasjonsbasert tilstedeværelse på Værnes, og dette er derfor heller ikke noe regjeringen har tatt stilling til. Dersom det skulle bli aktuelt å endre innretningen på ordningen, vil en eventuell beslutning bli fattet av regjeringen og Stortinget vil bli informert på vanlig måte.

– Det er positivt at våre allierte er i Norge for å øve og trene. Rotasjonsordningen med styrker fra USMC på Værnes er vellykket, og denne vil fortsette neste år. Som en del av oppfølgingen av langtidsplanen for Forsvaret, og i tråd med veletablert norsk sikkerhetspolitikk, jobbes det med å se innretningen av alliert øving og trening i Norge i et mer helhetlig perspektiv. Vi ønsker å få til mer samtrening og øving med våre styrker, og vil derfor gjennomføre mer av den allierte treningen på baser og i øvingsområder hvor norske avdelinger er stasjonerte.

Folkebladet har også bedt om en kommentar fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, men han er på utenlandsreise og ikke tilgjengelig for kommentar. Hans pressetalsmann henviser til svaret fra statssekretæren og har ingen kommentar ut over det.

Sjefen for US Marine Corps, general Robert Neller (i midten) var på besøk på Setermoen i forrige uke. Generalinspektør for Hæren, generalmajor Odin Johannessen til høyre. Foto: Øyvind Bårdsen/Forsvaret