Det er tall som UP-sjef i Nordland, Troms og Finnmark Geir Marthinsen er fornøyd med.

– Når vi går dødsulykkene etter i sømmene, så ser vi at fart og rus er en medvirkende årsak til at det gikk som det gikk. De siste tre-fire årene har vi derfor hatt fokus på å avsløre rusførere, og det lykkes vi med, sier Marthinsen.

– Utfordrende problem

– Er ruskjøring et tiltagende problem?

– Forskningen viser at det daglig er beregnet at det er rundt 140.000 rusførere på norske veier, folk som er påvirket av alkohol, narkotika eller medikamenter. Det er mange, og det er et utfordrende problem som vi har stor oppmerksomhet mot. De som ferdes med rus er en trussel både mot deg og meg. De fleste vi tar er påvirket av andre rusmidler enn alkohol.

I ei tid hvor julebordsesongen står for døra har han følgende bønn:

– Sørg for å få folk trygt hjem slik at de ikke blir fristet til å bruke bilen etter å ha nydt alkohol.

Økning i fartsovertredelser

Per tredje kvartal viser statistikken til UP i Nordland, Troms og Finnmark en klar økning også i antall fartsovertredelser. Hitttil i år har UP i distriktet skrevet ut 11.211 forenklede forelegg for fartsovertredelser og bruk av håndholdt mobil, mot 9.834 til samme tid i fjor.

Marthinsen forklarer at dette ikke nødvendigvis betyr at tilstandene er blitt så mye verre. Noe av økningen må tilskrives at UP høsten 2016 fikk tildelt fire nye patruljer i distriktet, viser han til.

– De fleste som ferdes etter veiene kjører på en måte som det står stor respekt av. Mange trafikanter gir oss tilbakemeldinger på at de opplever at fartsnivået og adferden på veiene er blitt bedre, noe som igjen vil bidra til færre ulykker med hardt skadde og drepte. Men så har vi noen som har det litt for travelt. Troms ligger dessverre dårlig an på ulykkesstatistikken med mange drepte og skadde. På landsbasis går imidlertid ulykkestallene gledelig nok ned. Finnmark har for eksempel null trafikkdrepte hittil i år.

Narkotikakriminalitet

Per tredje kvartal har UP under kontrollene pågrepet 281 personer som et ledd i kriminalitetsbekjempelse.

– En stor del av pågripelsene er knyttet til narkotikakriminalitet, sier Geir Marthinsen.

UPs tall viser en kraftig økning i forenklede forelegg, på grunn av fart og håndholdt mobil. – Men ikke dermed sagt at den generelle trafikkadferden er blitt noe verre, sier UP-sjef Geir Marthinsen. Foto: Jon Terje Eiterå