Den gamle kraftlinja på strekninga var bygget i 1953, spinkelt dimensjonert og har de siste årene bydd på problemer med mange strømbrudd.

– Det er nok en av linjene våre med flest strømbrudd. Derfor stod den også høyt på prioriteringslista, sier prosjektleder Per-Tore Storelvmo i Troms Kraft Nett.

I fjor startet derfor renoveringsarbeidet på den rundt 16 kilometer lange kraftlinja. Nå er status den at nesten alle nye stolper er reist opp, og at det gjenstår bare litt kabelstrekking. Etter planen skal nylinja stå klappet og klar ved utgangen av 2017.

– Dette blir et strømnett som er langt sikrere enn det gamle, og det blir mye bedre forsyningssikkerhet til innbyggerne på Lenvikhalvøya. Dette er viktig for kundene våre, understreker Storelvmo

Omlegging av trasé

Den nye kraftlinja er bygget i den gamle strømtraseen i området, men med noen mindre omlegginger enkelte steder.

– Vi har blant annet flyttet linja bort fra bebyggelsen i noen områder. Her har vi ikke prioritert noen fremfor andre, men lagt om linja der det var hensiktsmessig og økonomisk mulig, opplyser Storelvmo.

Nylinja er en tremastlinje med én meters mastebeinsavstand. Dermed er den smalere enn den gamle linja, og «ruver» også mindre i terrenget.

– Det er i tillegg en isolert linje, som blant annet innebærer at det ikke blir strømbrudd dersom trær berører linja, forklarer Storelvmo.

Troms Kraft Nett installerer også mange vern, noe som gjør at linja blir mye sikrere mot lyn.

Praktisk fjernstyring

Nytt med nylinja er også at det installeres fire lastbrytere med fjernstyring. Det gjør at linja kan hurtig omkobles ved eventuelle feil.

– Før måtte vi ut og gjøre denne jobben manuelt. Da rykket man for eksempel først ut fra Silsand og måtte bruke den halvtimen det tok på å komme seg hit før man fikk koblet om. Nå, med de fjernstyrte bryterne, kan denne operasjonen gjøres på ti sekunder fra driftssentralen, forklarer Storelvmo.

Arbeidet med nylinja har gått greit, men noen utfordringer har det vært.

– Når vi bygger i samme trasé gir det noen utfordringer. Vi har vært nødt til å benytte oss av forbikoblingskabel for å kunne koble ut og rive den gamle linja. Det har medført noen ulemper for kundene våre med en del strømbrudd og midlertidige kabler på bakken.

En annen utfordring har vært de mange private vannbrønnene og vannledningene i området.

– Jeg besøkte grunneierne i fjor for å kartlegge omfanget. Dette for å minimere risikoen for skade på brønnene og ledningene, opplyser Storelvmo.

Løft: Prosjektleder Per-Tore Storelvmo i Troms Kraft Nett. Foto: Maria Holm Simonsen
Omkobling: Det er installert fire lastbrytere med fjernstyring, noe som legger til rette for hurtig omkobling dersom eventuelle feil skulle oppstå. Foto: Maria Holm Simonsen
Ny linje: Det er Frost Kraftentreprenør som er hovedentreprenør på nylinja. Her er noen av deres montører i sving. Moland Total leverer gravetjenester og stolpereising. Foto: Troms Kraft Foto: Troms Kraft Nett