Daglig leder Lars Utstøl i Salangen-selskapet regner med at de første nye studietilbudene skal være på plass i nettverket høsten 2018. Han mener vi står på terskelen til en ny tid – også for læring og utdanning. Fremtidens læring og utdanning vil skje nesten hvor som helst.

– En helt ny verden

– Vår visjon er jo å gi et bredt studietilbud i hele Norge. For å klare det har styret ment at vi må ha et mye bredere tilbud enn vi har i dag. Derfor fant vi fram til Norges største høgskole som har en stor bredde i sin studieportefølje og som er veldig attraktivt for kommunene i vårt nettverk. Samtidig har denne høgskolen en veldig sterk strategi på å utvikle morgendagens distribuerte læring mellom høgskolen og distriktene i Norge, så er dette en veldig god match. For oss vil dette bli en helt ny verden fremover, sier Utstøl.

– Hvor stort kan dette bli?

– Jeg tror det kan bli veldig stort. Vi tenker nettverk og jobber sammen mellom kommuner og regioner, samt samarbeider med en stor statlig institusjon. Dette er unikt, det finnes ikke tilsvarende konsultasjoner i hele Norden. Dette fører til at distriktene får tilgang på fag- og forskningsmiljøer og staten får mulighet til å kanalisere satsinger målrettet, sier Utstøl.

– Et voldsomt løft

– Når vil nye studietilbud komme?

– Høsten 2018 kommer de første tilbudene. Og vi regner med å bruke de neste årene på å komme med flere tilbud. Vi har også sikret i emisjonen at de høgskolene vi samarbeider med i dag er med videre. Målet er å få på plass et mye bredere studieportefølje både på profesjonsutdanningene, og mye mer fokus på videre- og etterutdanning. Dette vil bli et voldsomt løft for de lokalsamfunnene som er med i nettverket til Studiosenteret.no, sier Utstøl.

– Et annet moment ved at Høgskolen i Oslo og Akershus går så sterkt inn er at vi kommer til å bli mye mer synlig enn vi har vært. Vi har jo vært en organisasjon som har vært drevet med ekstremt lite ressurser. Vi er tre ansatte som server 1.500–2.000 studenter og omkring 40 studiesenter i nettverket. Det viser at vi har vært dyktige og drevet effektivt, sier han.

Potensial for flere sentre

– Når staten fjerna statstilskuddet vårt beholdt Studiesenteret på Finnsnes støtten, de ble campus underlagt Universitet i Tromsø. Det er en måte myndighetene har gjort det på for å kunne kanalisere satsing av midler. Nå har vi den samme konsultasjonen. Da blir det enklere for myndighetene å kanalisere midler til høgskolen og til nettverket. Det var et viktig poeng for styret at vi skulle få til et system og eierskap som faktisk gjør at det kan brukes ressurser på nettverket, både direkte og indirekte, sier Utstøl.

– Det er få kommuner i Nord-Norge som er med i nettverket. Er det et potensial for å få med flere?

– Ja, absolutt. Vi har jo flere kommuner med i Finnmark og Helgeland. Men i Troms har vi kun med Salangen. I Salangen har det økt jevnt og trutt. Med en bredere studieportefølje så blir vi mer attraktive for kommunene. Så vi regner med at vi skal få med langt flere kommuner i nettverket fremover. Det andre er at det må være en match mellom det vi tilbyr og det kommunene satser på av kompetanse. Og noen kommuner satser ikke på kompetanse, de bruker ikke midler på det. Det er et valg hver enkelt kommune må gjøre seg, sier Utstøl.

Moderne former for læring

– Så det blir spennende tider fremover?

– Ja, det blir veldig spennende fremover. Vi har vært gjennom tre krevende år vi ønsker å legge bak oss. Nå kan vi se fremover både med hensyn til å få et utvidet studietilbud, men ikke minst i forhold i forhold til å utvikle samarbeide med fagmiljøene og forskningsmiljøene som jobber med moderne former for læring. Dette er jo noe som utvikles hele tiden. Her tror jeg vi vil se veldig mye bra fremover. Hvis du ser globalt på utdanningssektoren er vel dette den sektoren som utvikler seg mest både i form og innhold. Her må vi være med, vi kan ikke ha et tilbud som er 10 år gammelt. Vi må være våken i klassen, sier Utstøl.