Nicopan-saken:

– Han responderer ikke på fakta, og jeg spør meg da hvorfor. Jeg tenker han får stå til ansvar for det fakta viser han har utført. I det man går rundt aksjeloven, så skal det ha konsekvenser, det gjelder alle. Jeg skjønner ikke at en bedriftsleder, eller en ordfører bevisst, og uten konsekvenser, kan utføre dokumenterte lovbrudd på aksjeloven, sier Gøril Andersen.

Jenssen sa til Tranøy kommunestyre at konkursen var uunngåelig grunnet likviditetskrisen Nicopan havna i, etter svake resultater for 2014 og 2015. Samtidig fikk de ikke inn ny kapital.

– Brudd på aksjeloven

Andersen mener bruddene gjort i privat regi burde åpne for at hans offentlige virke ses nærmere på.

– Det man må føre saka tilbake til er de faktiske overtredelsene som ble gjort, blant annet ved å blokkere styremøter, og ved å presentere falske styreprotokoller for oss i styret. Det er lover og regler for slikt virke, som ikke gir rom for personlig tolkning. En ting er paragrafene han burde forholdt seg til i forretningslivet, hva med alle paragrafer han skal forholde seg til i det offentlige, spør hun.

Arbeidsplasser

Foran kommunestyret i Tranøy sa Jenssen at han, og muligens en av de andre aksjonærene, var de eneste som var villige til å skyte inn kapital for å berge arbeidsplassene på Nicopan.

– Sittende aksjonærer ble ikke forespurt om å skyte inn kapital først, da det ble sett etter andre løsninger. Når vi først fikk det her på bordet var det bråhast. Vi fikk nøyaktig to dager på å vurdere å skyte inn kapital. Det er ikke dermed sagt at jeg kom til å skyte inn kapital, da tilbakeholdelsen av informasjon frem til da ikke akkurat hadde gitt Jenssen tillit, sier hun.

Påstanden fra Jenssen om at styret ikke ønsket å bevare arbeidsplassene, mener hun faller på sin egen urimelighet.

– Det eneste Jenssen skulle levere til en ny forretningsplan var et organisasjonskart, hvilket han ikke gjorde. Styret ville bruke dette for å se om vi kunne sette folk i andre posisjoner, ved en omlegging til spesialprodukter. En omlegging ville gi mindre arbeidsintensiv produksjon, men vi mente Nicopan kunne omplassere flere ansatte grunnet større behov for selgere og lignende. Poenget med den nye forretningsplanen, var å gjøre bedriften økonomisk bærekraftig, og ivareta de eksisterende ressurser, sier Andersen.

Lovlig

Folkebladet har vært i kontakt med Jenssen, som har henvist til advokat.

– Nicopan Nord AS har på lovlig vis overtatt driften av konkursboet. Det er ikke påvist feil eller misligheter av noe slag. Løse påstander er det rikelig av. At enkelte har vondt for å akseptere det forandrer ikke de faktiske forhold. Journalistiske grep, skuffede aksjonærer og løse påstander selger aviser, men ødelegger for de som skaper verdier og arbeidsplasser. At journalisten ikke skjønner det er vanlig men trist. Lykke til med kampanjen, Nicopan Nord AS har fokus på vår oppgave: sikre driften, svarer advokat Anders Folkman.

Advokat: Jan Fredrik Jenssen henviser til advokat for kommentar i saka. Foto: Fredrik Kampevoll