«Hegeprosjektet» er godt kjent i Midt-Troms, og landet forøvrig også. De fire siste årene har piloten Hege Paulsrud fra Bardufoss solgt et selvmalt maleri for å samle inn penger til kreftforskning. På disse årene har hun samlet inn over 1,7 millioner kroner. Et formidabelt beløp, men hun akter ikke å la det bli noen sovepute. I løpet av oktober måned i år er Paulsrud ikke snauere enn at hun håper å klare en million innsamlede kroner. Rekorden stammer fra to år tilbake. Da sendte hun 834.000 kroner til kreftforeningen.

Fornøyd uansett

– Det hadde vært veldig kult å selge for en million kroner, men det er viktig å huske på at 700.000 kroner er utrolig mange penger det og. Så om vi ikke når en million så blir jeg på ingen måte skuffet, sier Paulsrud.

En innskytelse

«Hegeprosjektet» startet for fem år siden som en ren innskytelse.

– Jeg lagde et bilde inspirert av rosa sløyfe for å se om det gikk an for meg, et helt vanlig menneske, å samle inn noen kroner til kreftforskning. Det er utrolig mange som får kreft, men det er blitt færre dødsfall fordi vi ser at forskning hjelper, sier Paulsrud.

Det første året hadde hun bare to uker i oktober å selge på, men fikk likevel inn 82.000 kroner. Det var startskuddet.

– Jeg har vel egentlig hvert år etterpå bestemt meg for å slutte med dette, men det går ikke. Jeg får jo inn mye penger på en nokså enkel måte, så det går ikke an å la være. Det gir mening og det er artig å se at vi kan utgjøre en forskjell. Det er mye jobb, men det er en jobb med mening, smiler Paulsrud.

Paulsrud foretok en slags prøveinnsamling i forrige uke for å se om hun kunne klare å sponse utgiftene til porto og frankering. Hun står selv for kopiering og utsending av alle bildene som selges. Før hun fikk sukk for seg hadde hun fått inn 30.000 kroner, mer enn nok til å dekke utgiftene sine.

– Det som blir til overs går også til kreftforskning, sier hun.

Jubileumspakke

I år har altså «Hegeprosjektet» femårsjubileum. Det markeres med at folk nå kan kjøpe alle de fire foregående bildene i en samlepakke, i tillegg til årets bilde som blir offentliggjort på en lanseringsfest på Bardufoss lørdag kveld.

– Det er utrolig mange som har spurt om å få kjøpe de bildene som jeg har hatt før fordi mange samler på bildene, men jeg har ikke kapasitet til å sende ut bildene enkeltvis. I år kan folk få kjøpe enten årets bilde, samlepakken eller begge deler, sier Paulsrud.

Salgskanalen til Paulsrud er facebook og jungeltelegrafen. Begge deler fungerer utmerket. Så har hun et utsalg utenom, på husfliden på Bardufoss. Siden hun allerede har fått sponset utgiftene sine går hver eneste krone uavkortet til kreftforskning.

– Jeg selger bilder landet rundt og i utlandet også. Jeg er kjempespent på årets salg. Jeg tror jo selvfølgelig at ingen vil kjøpe i år heller, sier hun og ler godt. For hun vet at folk kjøper bildet hun har malt.

– Jeg tror nok at folk har et slags eierskap til prosjektet og bildene. Bildene betyr noe for folk, og mange samler på dem, sier Paulsrud.

Nytt av i år er at folk kan følge med på Paulsruds hjemmeside (hegeprosjekt.com) hvor mye penger som hele tiden kommer inn.