12 forventningsfulle damer står oppstilt inne i studioet i Fredheimgården på Finnsnes. Musikken dunker i bakgrunn. Lyset er skarpt. Det er litt småintimt om plassen mellom seks blanke svingstenger, eller poler som det kalles. Det nyoppstartede dansetilbudet er allerede så populært at timen har overskredet antall deltakere og det er satt opp flere ekstrakurs.

«Stang inn» for nytt dansetilbud: Se video her.

Damene har kastet sko og sokker og har på seg korte shortser. Her er naken hud en fordel for å få godt feste på stålstanga. Litt sjenerte smil vises i de store speilflatene som dekker veggen. Nå er det for sent å gjemme seg bort.

- Opp med brystet, stå bredt med beina, rull skuldrene bakover!

Instruktør Rosie Grønvoll loser damene gjennom oppvarmingen, før selve poledansingen begynner.

Poledans handler først og frems om å svinge seg i forskjellige positurer rundt polen, i varierende tempo. Det er kanskje mest kjent som en underholdningsdans som oppstod på strippeklubber, men har utviklet seg til å bli en populær treningsform. Treningsformen kombinerer akrobatikk, dans, kondisjon, eksplosivitet, styrke og fleksibilitet, og gir en god treningseffekt.

Blant Norges beste

Selv har Grønvoll drevet med poledans i syv år og er en av Norges beste innen dette. Hun kommer opprinnelig fra Reinelv i Sørreisa, og er utdannet musikalartist og sanger, samtidig som hun er sertifisert poledansinstruktør. I Oslo har Midt-Tromsjenta medvirket i musikaler som «De tre musketerer» og «Mary Poppins» på Folketeateret i Oslo, og i showene på Color Lines Kiel-ferger. Hun bor fortsatt i Oslo og jobber med forskjellige sceneoppdrag både som sanger, danser og modell. Men etterhvert ble spørsmålene fra venninner, om ikke Rosie kunne komme hjem for å holde dansekurs, veldig fristende.

I mai bestemte hun seg for å satse sammen med sin samboer Tom Arild Hansen, i første omgang med nettbaserte kurs. Hansen er også musikalartist og danser, og har blant annet har vært med som profesjonell danser i «Skal vi danse» tre ganger.

- Nå tenkte vi det var på tide å undersøke om det fantes interesse for treningstilbudet vårt her på Finnsnes. Vi fikk leie dette lokalet i Fredheimgården og fikk bestilt inn poler, forteller Grønvoll.

Paret startet altså med nettbasert dansetrening først, før de satte opp ”pop-up treningsstudio” og arrangerte åpen dag.

- Vi hadde en åpen dag hvor vi inviterte til poledans, dansetrening og pardans slik at vi fikk tilbudt alle konseptene våre som vi har på nett. Vi hadde kjempegod respons den dagen, og da bestemte vi oss for å starte med kurs denne høsten, sier Grønvoll.

De satte opp et kurs med poledans, ett kurs med pardans, og ett kurs med dansetrening som er et treningskonsept hvor man kombinerer dansetrinnene fra «Skal vi danse». Responsen lot ikke vente på seg. Fra de publiserte kurslisten på nett i forrige uke gikk det bare noen få timer før poledanskurset var fyllt opp. De satte opp et ekstra kurs, som også fort ble fullt. Og nå har de satt opp et tredje.

- Vi tenkte først at om vi får fyllt ett poledance kurs så er det veldig bra. Nå har vi altså fylt tre.

Samboerparet smiler.

- Det har vært over all forventning. Det er veldig artig.

- Vi har fortsatt plass på dansetrening og pardans, og vi planlegger å sette opp flere poledans kurs etterhvert, sier Grønvoll.

De bor fortsatt i Oslo, og pendler opp til Midt-Troms for å holde kurs hver mandag og tirsdag. Paret forteller at de nå også har endret navn og nettside til arcticdance.no.

- Fram til nå har vi bare kalt hos Dansetrening.no Finnsnes, men når vi nå ser at dette sannsynligvis vil bli noe permanent, har vi endret navn til Arctic Dance, forteller Grønvoll.

- Helt fantastisk gøy

- Stå mest mulig på tå, om jeg ikke sier noe annet!

Grønvoll viser deltakerne i studio hvordan de skal ta en ”pole-walk” med grasiøse bevegelser. Etterpå får de vist flere øvelser i tur og orden.

To og to deltakere deler en pole sammen. De skifter på å gjøre øvelsene. De oppdager at det er tungt. Veldig tungt. Poledans krever litt styrke, men det bygger man opp etterhvert forsikrer Grønvoll. Latteren sitter løst og det virker som deltakerne koser seg med å prøve ut den nye treningsformen.

- Det er kjempebra trening og helt fantastisk gøy, sier Justyna Puckute-Henriksen.

Hun forteller at hun lenge har hatt lyst til å prøve ut poledans.

- Jeg har tenkt på det i mange år faktisk. Det er artig at det kom hit, sier hun i en pause.

Ved siden av står Kristine Sjøen Holmgard og Anne Dorthea Hellestad som har kjørt helt fra Målselv og Setermoen for å være med på kurset.

- Det er en kjempebra treningsform, og så er det jo litt sånn ”women-empowerment” i det, smiler Holmgard.

Hun forklarer:

- De fleste jenter tenker nok at det hadde vært kult å prøve dette, ved at man føler seg litt attraktiv og sexy med det man gjør. I tillegg er jo dette god trening, sier Holmgard.

Rosie Grønvoll og samboer Tom Arild Hansen er begge profesjonelle dansere i Oslo, og pendler hver uke opp til Finnsnes for å holde dansekurs. Foto: Susanne Noreng
Rosie Grønvoll viser deltakerne hvordan de skal bevege seg med polen. Foto: Susanne Noreng
Kristine Sjøen Holmgard og Anne Dorthea Hellestad synes poledans er bra trening og har kjørt helt fra Målselv og Setermoen for å være med på kurset. Foto: Susanne Noreng
Poledans krever styrke og inneholder mange løft. Foto: Susanne Noreng
Tre poledans-kurs er allerede fullbooket på Finnsnes. Foto: Susanne Noreng