[Rett på sak]

– Hva er en kommunikasjonssjef, Jostein Rensmoen Røraas?

– Hva går oppdraget ut på?

– Vi skal samlet sørge for Hærens kommunikasjon. Vi skal fortelle hva Hæren står for og hva Hæren gjør. Vi skal tenke kreativt.

– Hva med pressekontakt?

– Det er absolutt en del av det vi gjør. Vi sender ut pressemeldinger, vi oppdaterer sosiale medier, vi skriver kommunikasjonsstrategier og driver kommunikasjon intern og eksternt. Eller rettere sagt, vi er ansvarlig for all intern og ekstern kommunikasjon.

– Hva anser du som viktigst?

– Dersom vi tar vare på innsiden, vil den ta vare på utsiden. Så må jeg velge, vil jeg si at intern kommunikasjon er viktigst. Vi har alt fra intranett til oppstillingsplass. Det er ytterpunktene av den kommunikasjonsplattformen vi har.

– Og i mellom ytterpunktene?

– Vi har selvfølgelig intern mail, sosiale medier og skjermer i de ulike leirene. Enkelte leirer har i tillegg egne blader, som for eksempel Gardisten og Grensevakta.

– Er Forsvaret Forum ditt ansvar?

– Nei, de har en selvstendig redaksjon og ligger ikke under meg. Våre ansatte og soldatene vil selvfølgelig lese Forsvarets Forum, og det vil også mange andre. Jeg var selv en av abonnentene da jeg var i det sivile.

– Hvilken ekstern kommunikasjon har du da?

– Jeg formidler budskap til mediene gjennom pressemeldinger, våre internettsider, direkte kontakt med journalister og så videre.

– Du nevnte internettside?

– På forsvaret.no kan du finne det meste om Forsvaret. Der står det mye om førstegangstjenesten, både om regler og myter, og om livet etter førstegangstjenesten. Forsvarets ansatte flytter mye, det kan bety problemer for familien og derfor har man frivillige grupper som tar imot nye og hjelper dem til å finne seg til rette på den nye plassen. På Bardufoss har for eksempel en gruppe som kaller seg Jenteligaen. Det er også mye å finne for veteraner. Vi har over 100.000 kvinner og menn, som har tjenestegjort i forskjellige oppdrag utenlands.

– Du nevnte å tenke kreativt?

– Jeg var veldig opptatt av at jeg hadde vært en tid i Forsvaret da jeg ble ansatt. Men jeg fikk beskjed av ledelsen å bruke min sivile kompetanse til å utfordre det etablerte. Jeg har tidligere vært i flere konsulentselskaper og i Oslo politidistrikt, så jeg kan bruke mine kreative erfaringer fra disse områdene inn i stillingen.

– Hva med oppfatningen «vi militære og de sivile»?

– Jeg kan i så måte oppleves som en brobygger, siden jeg er sivilt ansatt og har en lang sivil arbeidserfaring.

– Du har vært militær også?

– Jeg gikk Befalsskolen for Hærens samband på Jørstadmoen i 1998 – 99 og så var jeg rekruttbefal på samme tjenestested. Etter det klassesjef og nestkommanderende på samme befalsskolen, så nestkommanderende på Utskrevet befalsskole for teknisk befal. Etter det var jeg rekrutterings og markedsføringsansvarlig for Hærens samband i Forsvaret. Jeg har også vært sikkerhetsoffiser og informasjonsoffiser ved den norske styrken i Kabul i Afghanistan.

– Og etter det gjorde du noe spesielt?

– Etter Afghanistan reiste jeg verden rundt i et halvt år på et backpacker-eventyr. Og så ble det jobb som aspirantbefal på Sjøforsvarets befalsskole.

– Hva synes du om dagens helikoptersituasjon i brigaden?

– Jeg har etter 14 dager i ny jobb ingen inngående kjennskap til helikoptersituasjonen for Hæren. Men jeg har selvsagt fått med meg at det er viktig for Hæren å beholde kapasiteten. Ingen moderne hær opererer uten dedikert helikopterstøtte.

– Hvorfor Nord-Norge?

– Det startet egentlig med at min kone sa at hun gjerne kunne tenke seg å bo en tid i Nord-Norge. Hun har vært veldig lite i Nord-Norge, men hadde sett mange bilder, fått sansen for naturen og kunne godt tenke seg å oppleve mer av den. Og da jeg så stillingsannonsen, da så jeg at det var en fantastisk mulighet for oss begge.

– Hva har du jobba med før?

– Etter skolegangen jobba jeg som manager for en seiler som heter Knut Frostad. Han hadde et prosjekt som gikk ut på å konkurrere med andre trimaraner i Norge, Sverige, Finland. Etter han ble det et PR-byrå, deretter Oslo politidistrikt. Så var jeg i et kommunikasjonsbyrå, før jeg startet for meg selv. Etter fem år som selvstendig kommunikasjonsrådgiver, ble jeg ansatt i et strategi- og kommunikasjonshus. Og så kom jeg hit.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg. Etter grunnskolen, videregående i Sandefjord og så befalsskolen. Etter tiden i Forsvaret ble det bachelor på BI og senere en Master ved samme skole.

– Hobbyer?

– Leke med min lille sønn!