- Fokus for denne dagen er å formidle to ting; nummer èn er at det er ekstremt viktig å finne barn som har overvekt og fedme, nummer to er at det er ekstremt viktig å faktisk tilby oppfølging og behandling for dem. For det å redusere grad av fedme hos barn og unge er med på å fremme psykisk og fysisk helse, sier seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

Lekhal leder det nasjonale kompetanseprosjektet «Kunnskap til handling», som arbeidet for å heve kompetansen og dermed forebygge overvekt hos barn og unge. Hun reiser rundt til alle regionale helseforetak for å holde kurs om temaet.

Torsdag holdt hun kurs i Kunnskapsparken på Finnsnes for helsesøstre, leger, ansatte i frisklivssentraler og andre som jobber med barn og unge i Midt-Troms. Kurset var gratis og i regi av LØKTA i Midt-Troms etter tilskudd fra Fylkesmannen i Troms.

Lære å bygge motivasjon

- I løpet av kursdagen skal deltakerne få økt forståelse for hvordan vi skal gi god kostholdsveiledning, ikke minst hvordan vi skal snakke godt og bygge motivasjon for å ta imot behandling hos disse barna, sier Lekhal i en pause til Folkebladet.

I Norge har omtrent 20 prosent av barna overvektig eller fedme. I Nord-Norge ligger andelen på overvekt og fedme hos barn og unge enda høyere på mellom 23 og 25 prosent. Folkehelseinstituttets Folkehelseprofil for 2017 viser blant annet at Troms ligger signifikant dårligere an enn ellers i landet når det gjelder overvekt hos 17-åringer. 27 prosent av 17-åringene i Troms er overvektige viser tall fra 2015.

Lekhal mener det er viktig at helsepersonell kommer tidlig på banen for å arbeide forebyggende.

- Det vi vet er at overvekt hos barn og unge disponerer dem i enda større grad for overvekt i voksen alder. Og overvekt er igjen forbundet med sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og en del psykiske lidelser. Så det å behandle overvekt er definitivt med på å gjøre tilværelsen for det barnet bedre her og nå, men det er også med på å øke sannsynligheten for et godt og friskt voksenliv, sier hun.

– Engasjert kursholder

Fastlege Nina Kjær Brones i Målselv var blant deltakerne og skryter av Lekhal som kursholder.

- Det er en veldig engasjert og flink kursholder, og på den måten får hun oss med. Vi får lyst til å jobbe mer med dette og gå tilbake til våre kommuner og virkelig gjøre en innsats, sier hun.

Også sidemann Marlene Sletta, frisklivsveileder i Målselv, ble inspirert av Lekhal.

- Hun er veldig engasjert og veldig dyktig. Hun setter ord på hva problemet er og hvordan man skal løse det, sier hun.

FORNØYDE DELTAKERE: Fastlege Nina Kjær Brones, fysioterapeut Maja Olaussen, fysioterapeut Inger Sætre og frisklivsveileder Marlene Sletta fra Målselv.