Folkebladet har fått tilgang på et brev områdetillitsvalgt Kyrre Tunheim i ambulansetjenesten har sendt ordføreren i Salangen kommune.

– Går utover sikkerheten

Der kommer det fram at helga 8–10. september var det kun en bemannet politipatrulje i hele Midt-Troms, den var fra Målselv lensmannskontor. Finnsnes fikk ikke tak i personell. I brevet kommer det også fram at denne patruljen dekket området helt fra Ibestad til Dividalen, videre til Lavangsdalen og helt ut på Senja.

– Dette er helt hårreisende da sikkerheten umulig kan ivaretas på en god måte. Det er bare flaks at det går bra. Dette går faktisk utover sikkerheten til ambulansepersonellet da vi fra tid til annen må ha politiassistanse, skriver Tunheim.

Skal ta opp saken

Mottaker av brevet var Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

– Først vil jeg sjekke opp når vi skal ha første politirådsmøte. Jeg synes det er veldig viktig å få diskutert om det er dette vi kan forvente fremover eller om det er en enkeltstående hendelse. Det er viktig for meg å vite, sier Wiggen Prestbakmo til Folkebladet.

– Dette er jo ganske langt unna det vi både forventer og trenger i vårt område. Og den tillitsvalgte i ambulansen vet hva de trenger. Vi vet også at de andre blålysetatene må stille opp når politiet ikke er til stede. Det er utfordrende og heller ikke rett. Selvfølgelig skal vi ta denne saken videre, jeg skal først ta denne saken opp med regionlensmann, sier hun.

– Om vi sitter med et lensmannsdistrikt som ikke har ressurser til å gjøre det som er forventet og forespeilet må vi gjøre en jobb inn mot sentrale myndigheter, sier hun.

– Fremover blir det interessant å se hvordan politireformen blir håndtert av det nye stortingsflertallet. Flertallet har jo endret seg slik at representantforslaget fra Sp ville hatt flertall i dag. Men så langt vet vi ikke hvem som kommer til å sitte i de ulike komiteene. Men det er definitivt ikke slik at jeg kommer til å la dette bare skli, sier hun.

Vekselvis en eller to biler

Regionlensmann Andreas Nilsen kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene fra Tunheim.

– Jeg har akkurat diskutert denne saken med lensmann på Finnsnes. Og vi kjenner oss ikke igjen i denne beskrivelsen. Faktum er at vi har en turnus som er uforandret siden mai i år. Midt-Troms lensmannsdistrikt og Finnsnes lensmannsdistrikt har et vaktsamarbeid som betyr at politiberedskapen i det totale området, det området som blir beskrevet i brevet dekkes av vekselvis en eller to patruljer ut fra når tid på døgnet det er. Dette vaktsamarbeidet har vi hatt siden 2011. I vår styrka vi tjenesten på kveldstid mandag til torsdag. Utover dette har tjenesten vært uforandret i seks år, så det er ukjent for oss hva som beskrives i brevet, sier Nilsen.

– Betyr det at det ikke stemmer at det kun var en politipatrulje som dekket dette området?

– Det kan godt stemme, men faktum er at det har vært slik i mange år, at i perioder av døgnet er det bare en patrulje. Det har vi vært åpen på overfor alle kommunene at er vår situasjon, sier han.

Ønsker å styrke tjenesten

– Men er dette godt nok?

– Det er dette vi kan levere med de ressursene vi har i dag, Både lensmann på Finnsnes og jeg er enige om at vi ønsker å styrke tjenesten enda mer med flere patruljer, men det er ikke mulig med de ressursene vi har i dag. Vi har det slik at deler av uka og deler av helga dekkes av en patrulje. Vi gjør løpende vurderinger opp mot henvendelser i forhold til hvor langt vi kan tøye risiko. Det hører også til historien at vi i disse årene omtrent ikke har hatt negative tilbakemeldinger om at vi ikke løser oppdrag. Men det er åpenbart feil at hele denne helgen ble dekket av kun en patrulje. Også denne helgen ble deler dekket av to patruljer, avslutter Nilsen.