Verdens Synsdag markeres hvert år den andre torsdagen i oktober verden over. Det er Verdens Helseorganisasjon som står bak markeringen.

– Det vil si at markeringen i år vil være torsdag 12. oktober. En av samarbeidspartnerne er Lenvik Bibliotek, som vi har samarbeidet med før, forklarer leder Liv Therese Larsen i Midt-Troms lokallag Norges Blindeforbund, som selv på grunn av synsnedsettelse er avhengig av å benytte førerhund når hun beveger seg utendørs.

– At man får nedsatt syn eller mister synet fullstendig betyr ikke at man er avskåret fra gleden av å lese en god bok. Jeg har selv aldri lest så mange bøker som etter at jeg ble svaksynt. Det gjør jeg ved hjelp av lydbøker, som det er veldig god tilgang på nå, understreker Larsen, som legger til at fordelen med lydbøker er at hun kan strikke eller gjøre husarbeid samtidig.

Medvirker

Temadagen er lagt til auditoriet i Kunnskapsparken.

– Vi måtte gjøre det slik fordi dette foregår på dagtid i åpningstiden til biblioteket. Det er helt gratis å være med på dette borsett fra det man eventuelt kjøper i kafeen i pausene, understreker bibliotekar Sigrid Stangnes.

De som medvirker på markeringen er representanter for Norges Blindeforbund, Norges Blindeforbund Ungdom, Norsk Lyd- og Blindeskriftbibliotek, Hjelpemiddelsetralen i Troms, Evenes Syn- og Mestringssenter, SynsSupport og øyenlege Nina Angelsen.

– Flere av disse vil også stille ut hjelpemidler som kan gjøre hverdagen til blinde og svaksynte lettere. Det vil også være mulig å ta en enkel synsprøve, påpeker Liv Therese Larsen.

Hun har et godt eksempel på at det lar seg gjøre å forsette i jobben selv om man mister synet.

– Elisabet Isralsen er både firebarnsmor og daglig leder ved Evenes Syn- og Mestringssenter. Hun gjør en utmerket jobb og har utviklet bedriften til tross for at hun er helt blind.

Passer for

Markeringen av Verdens Synsdag er åpen for alle, men Sigrid Stangnes mener at den passer spesilt godt for pårørende til personer med synsnedsettelse, personer som selv lider av det, helsepersonell og pedagogisk personell og andre som har kontakt med brukere som har en synsnedsettelse.

– Vår oppgave er jo først og fremst å gjøre å gjøre hverdagen lettere og bedre for blinde og svaksynte. Det kan vi blant annet gjøre ved å opplyse hvilke hjelpemidler som faktisk finnes. Og ikke minst forebygging. Det kan man blant annet gjøre ved å sjekke synet jevnlig og rakst ta kontakt med en øyenlege når man merker forandringer med synet, understreker Liv Therese Larsen.

Sigrid Stangnes minner om at temadagen går over flere timer.

– Man velger jo selv om man vil få med seg alt eller velge ett eller flere innslag. Det vil si at man selv bestemmer når man kommer og når man vil gå. Jeg vil også minne om at det fullstendige programmet er å finne på Lenvik Biblioteks nettside og facebookside. Det er jo ingen påmelding, så alle som ønsker det kan bare møte opp den dagen markeringen arrangeres, slutter bibliotekaren.

LYDBØKER: Dagens teknologi gjør det mulig å få en litterær opplevelse ved hjelp av mobiltelefoner. Foto: Forlag