Det var i august at Jørn Kjetil Hansen fra Sørreisa og hans yngste sønn Jone Stiberg-Hansen (7 år) gjorde det sjeldne funnet av fossilen i en fjellside på Svalbard.

Jakter fossiler

Hansen og familien har bodd på Svalbard i mange år og er ofte ute for å jakte på fossiler.

- Normalt finner vi små fossiler av planter eller skjell. Vi har aldri funnet noe så markant som vi gjorde denne gangen, sier Hansen.

De hadde besøk av en familie fra Oslo og var på hytta si ved Vindodden øst for Longyearbyen da de bestemte seg for å dra ut og lete etter fossiler.

- Vi gikk en fin dagstur og langt oppi en fjellside fant vi flere fossiler, forteller Hansen.

- Spesielt

De fant så en litt større stein som de fattet interesse for.

- Vi delte steinen og da kom det fram noe som vi aldri hadde sett før. Vi skjønte at dette måtte være noe spesielt, sier Hansen.

- Ungene syns det var kjempe artig, og barna fra Oslo sa at dette måtte være det kuleste de hadde vært med på noensinne, sier han.

Hansen anslår at steinen var i overkant av 100 kilo. Den var så stor at de ikke fikk den ned fjellsiden, og de bestemte seg for å heller ta bilder av steinen og sende de til paleontolog Jørn Hurum ved Naturhistorisk Museum. Hurum har ofte vært på Svalbard for å grave ut fossiler.

De fikk raskt svar. Hansen og hans sønn hadde funnet en godt bevart fossil av fiskeøglen Mixosaurus. Den levde i triasperioden for cirka 235 millioner år siden anslår Hurum.

- Sjeldent

Hurum sier det er et veldig sjeldent fossilfunn far og sønn har gjort.

- Vi finner ofte små deler av denne arten i dette området, men her var såpass mye av øglen bevart og hang sammen. At man finner både bakhodet, skuldra, brystet og framloffen som henger sammen er uvanlig og gjør dette til et sjeldent funn, sier Hurum til Folkebladet.

Nå skal fossilen sendes til Naturhistorisk Museum for å forskes på.

- Det er et veldig spennende funn for oss. Jeg har studenter som jobber med den arten nå, og heldigvis har familien på Svalbard sagt ja til at vi kan få den ned hit for å forske på den, sier Hurum.

- Det blir veldig spennende å få den hit. Den er litt flattrykt, men jeg tror vi skal klare å få mye ny informasjon ut av den type fiskeøgle på Svalbard ut fra denne steinen, sier Hurum.

MIXOSAURUS: Fiskeøglen Mixosaurus levde i triasperioden for cirka 235 millioner år siden. Foto: Privat