Midt-Troms, som har kommuner i valgkretsene Gáisi og Vesthavet, fikk ingen kandidater inn på Sametinget.

– Det er ikke andre grunner til dette enn at representantene herfra ikke var høyere opp på da valgkometene kom med listene. Man burde helt klart jobbe for å komme høyere opp på listene, noe som krever at man er mye mer aktiv her i området, Vi har noe å jobbe med, sier Kjetil Johnsen (Ap).

95 prosent av stemmene er talt opp, men mandatfordelinga er helt sikker nå.

Arbeider

Det er konkrete planer for å styrke det samiske arbeidet på Senja gjennom et samisk senter på Sážža i Øverbotn.

– I forbindelse med sammenslåinga til Senja kommune jobbes det med å lage et samisk senter i forbindelse med Sážža. Vi har håp om å få på plass et aktivt miljø, som representerer det samiske som har vært i området, og på den måten styrke det samiske arbeidet i Midt-Troms, sier Johnsen.

– Synd

At man den kommende perioden står uten representasjon mener han ikke er krise.

– Vi var representert på Sametinget i forrige periode gjennom Per-Mathis Oskal (Ap), men ingen herfra nådde frem denne gangen. Det trenger ikke å bety så veldig mye at man ikke fikk representasjon, selv om det er synd og at vi burde vært det. Vi kjenner godt til de som er valgt inn, og gjennom partiets ordinære kanaler skal vi nå godt inn til de som skal være fast på tinget. De blir å merke at vi er der, sider Johnsen, og skyter inn at det er flere varamedlemmer til tinget.

Svakt

Johnsen mener det samiske generelt har stått for svakt her i området.

– Det samiske har stått veldig svakt i dette området, det har ikke vært noen aktive kanaler. Det var en sameforening på Senja som var aktiv en stund, men den har ikke vært aktiv på lenge, En vitalisering av Sážža, som ikke skal ha noe partitilhørighet kan snu dette.

Resultatet til sametingsvalget var først klar denne uka, etter valgdagen 11. september.

– Postgangen fra områder i distriktsområdene og kravet om forhåndsstemming fra områder med færre enn 30 personer registrert i samemanntallet er blant årsakene, sier Johnsen.

Vitalisering: Det samiske miljøet har ligget brakk en stund i senjaområdet. Sážža kan bli vendepunktet her. Foto: Rune Ottarsen Foto: Rune Ottarsen