Olderhamna småbåt- og fiskerihavn er en sak som lenvikpolitikerne har hatt på bordet gjentatte ganger i løpet av de siste årene. Det har blant annet vært støy rundt kostnader, anbudstrøbbel og uklarheter rundt eiendomsforhold. Status i dag er at nye moloer er på plass og fasiliteter til småbåthavn er etablert, mens fiskerihavndelen langt fra er ferdigstilt. Og nettopp denne biten – den uferdige fiskerihavna – er fortsatt et gnagsår for politikerne.

– Jeg kjenner at jeg umiddelbart får vondt i magen av denne saken, sier Kay Erling Ludvigsen (Ap) til Folkebladet.

Måtte starte på nytt

28. september skal saken igjen opp i Lenvik kommunestyre. Der skal politikerne avgjøre om ytterligere 13,85 millioner kroner skal spyttes inn for å gjøre fiskerihavna ferdig. Fra før har kommunen allerede investert betydelig i prosjektet.

– To ganger er det gjort bevilgninger til Olderhamna-prosjektet, først ved at det ble bevilget åtte millioner kroner i 2013. Senere ble ramma økt til 12 millioner kroner i 2014, men kostnadene kom opp i vel 17 millioner kroner før arbeidet var ferdig. Dette skjedde da prosjektet fortsatt var under Lenvik Havns regi, sier nærings- og havnesjef Bjørn Fredriksen i Lenvik kommune.

Lenvik kommune tok sjøl over prosjektet da Lenvik Havn ble lagt ned i fjor. Siden den gang er det gjort en betydelig jobb med å skaffe en oversikt over alle sider av saken.

– Vi måtte starte på nytt igjen, og prosjektet er nå særdeles grundig prosjektert. Skal vi komme i havn med fiskerihavna er det kostnaden på nesten 14 millioner kroner som gjelder, sier Fredriksen.

Vedtas beløpet, kommer den kommunale bevilgninga altså opp i nesten 32 millioner kroner. Den økte lånebelastninga vil gi kommunen driftsutgifter på 1,1 millioner kroner årlig.

– For alle andre slike prosjekter er det selvkost som gjelder, altså at prosjektene skal være selvfinansierende, men her er vi himmelvidt unna å klare det. Hadde man hatt den kunnskapen vi nå har om totale kostnader ved prosjektet da beslutningen om oppstart ble gjort, tviler jeg sterkt på om prosjektet ville blitt igangsatt. Det ville neppe vært betalingsvilje for nødvendig leie for å komme ut med selvkost, sier Fredriksen.

Spørsmål og uvisshet

Kay Erling Ludvigsen har ennå ikke konkludert med hvordan han kommer til å stemme i Olderhamna-saken, først vil han diskutere saken med partigruppa.

– Men umiddelbart kjenner jeg at jeg antakeligvis kommer til å få problemer med å stemme for en slik økning, og det er med bakgrunn i den økonomiske situasjonen som kommunen er i. Her skjæres det ned på alle tjenester, det er innkjøpsstopp og alle ansatte er satt til å spare på alt, poengterer Ludvigsen.

Formannskapet i Lenvik har allerede behandlet saken. I saksframlegget til formannskapspolitikerne var det påpekt at havna, slik den fremstår i dag, ikke er en god sak for Finnsnes som by. Ludvigsen er ikke uenig i det, men er samtidig bekymret for signaleffekten og troverdighetsbristen det gir dersom politikerne stemmer i for å bevilge enda mer penger til Olderhamna, det samtidig som kommunen for øvrig er på sparebluss.

– Her er det også snakk om kostnader som har nesten firedoblet seg sammenlignet med det som var utgangspunktet. Jeg er litt redd for at dette er en sak av samme typen som stupetårnet i Gjøvik, sier Ludvigsen, som opplyser at han har vil fremme flere spørsmål til rådmannen når Olderhamna-saken behandles i kommunestyret.

Vender tommelen ned

Anders Killie Solli (Sp) har hele veien vært en kritiker av Olderhamna-prosjektet, og kan allerede nå avsløre at han kommer til å vende tommelen ned til økt bevilgning slik saken fremstår i dag.

– For det første er det ingen kommunal oppgave å drive ei båthavn. For det andre synes jeg det er veldig rart om vi skal finansiere fiskeriplasser på Finnsnes når det alle andre plasser stilles bastante krav til selvkost og et nullsumspill, sier Solli.

Formannskapets innstilling til kommunestyret er å bevilge de 14 millionene for å få fiskerihavna ferdig. Solli kommer til å legge frem et annet alternativ til vedtak.

– Mitt forslag kommer til å gå på at prosjektet legges på is inntil Lenvik kommune har fått en juridisk bindende avtale om sikkerhet for de beløpene vi belåner. Frem til det er gjort er min holdning at prosjektet må stoppes.

– Hva tror du blir utfallet i kommunestyret?

– Enstemmig blir det i hvert fall ikke, og jeg er spent på utfallet. Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra andre kommunestyrerepresentanter etter at formannskapet fattet sitt vedtak. Det er folk som for det første ikke helt har forstått saken og kostnadene, og dem som ikke er villig til å ta opp lånet det er snakk om her uten at vi vet at vi får inn pengene igjen, sier Solli.

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) i Lenvik kommune.

Spørsmål: Kay-Erling Ludvigsen har flere spørsmål han vil ha svar på i Olderhamna-saken. Foto: Maria Holm Simonsen
Nei: Anders Killie Solli kan allerede nå opplyse at han og hans to Sp-kolleger i kommunestyret kommer til å stemme nei til å øke bevilgninga slik saken står i dag. Foto: Maria Holm Simonsen Foto: Maria Holm Simonsen