Det startet 15. september 1997 da Salangen og Lavangen Mental Helse ble stiftet. Den gangen ønsket Laila Tunheim og Torild Aglen velkommen til omkring 20 personer.

«Møteplassen» er viktig

Begge er fortsatt med i foreningen. Da Folkebladet traff dem fredag ettermiddag var de opptatt med å gjøre klart for jubileumskveld for 75 gjester i Salangen kulturhus.

– Jeg synes det har gått bra i disse 20 årene, sier Laila Tunheim som har vært leder siden oppstarten fram til for tre år siden.

– Vi kranglet litt for å få økonomiske midler i begynnelsen, men det har gått seg til. Det viktigste er at vi har «Møteplassen» så folk kan komme sammen, fortsetter hun.

– Er du stolt av hva dere har fått til?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på, men ja jeg er jo stolt. Nå har vi jo omkring 100 medlemmer. Og det er viktig at hos oss kan de som kommer være seg selv. Det er ikke sånn at vi snakker om det psykiske, det er i tilfelle opp til den enkelte, sier Tunheim.

En god hjelp for mange

Aglen arbeidet i psykiatritjenesten for 20 år siden.

– Fylkeslederen sier at vi er det mest aktive laget i hele Troms. Men jeg tror nok at vi er avhengig av ildsjelene fremover. Ikke minst for dem som starter opp er ildsjelene veldig viktig. De som kommer til «Møteplassen» blir sett, og de blir etterspurt om de ikke kommer. En hjelper hverandre og tilbyr for eksempel å hente folk om de har behov for det. For mange er dette forebyggende, at de kommer ut og er med på aktiviteter og turer. Det kan være en god hjelp for mange, sier Aglen.

Godt miljø med mye latter

«Møteplassen» er åpen tirsdag og onsdag samt annenhver lørdag. Omkring 20–25 personer møter opp hver gang.

– På «Møteplassen» kan du komme og gå når du vil. Og for dem som er alene er det veldig greit å være i lag med andre og være med på aktiviteter, sier Tor Vegar Nordeng.

– Å gå dit betyr at du har et gjøremål den dagen. Det er et godt miljø med mye latter. Du blir i godt humør og får pågangsmot til både det ene og det andre, sier Johanne Driveklepp.