Det var Vidar Karlsen som leverte inn klagen til KOFA. Svaret og rapporten kom torsdag. Saken dreier seg om to konkurranser om henholdsvis riving, sanering av gammel pumpestasjon og levering av ny.

– Bør trekke seg fra jobbene

Klagenemnda fant at kommunen hadde brutt regelverket ved å invitere valgte leverandør til å inngi et revidert tilbud etter tilbudsfristen i den ene konkurransen, og til å inngi tilbud etter tilbudsfristen i den andre konkurransen.

– Dette er en av en rekke saker om offentlig anskaffelser i Dyrøy kommune der loven brytes. Og det viser at jeg har hatt rett fra første dag. Både rådmann og ansvarlig enhetsleder for disse sakene bør nå trekke seg fra sine stillinger, sier Vidar Karlsen til Folkebladet.

Karlsen sto også fram i Folkebladet i januar i år med sterk kritikk av Dyrøy kommune i forhold til offentlig anskaffelser. Folkebladet skrev nylig om en rapport fra Komrev-Nord der det kom fram at ved fire av ni saker de gikk inn i for 2014 og 2015 brøt kommunen regelverket i forhold til offentlige anskaffelser. Rapporten var bestilt av Kontrollutvalget.

Ga ikke innsyn

– Jeg har stått fram i forhold til hva som skjer, det har ført til trusler i tillegg til at tidligere Ap-politikere ba meg om å la saken ligge. Men min advokat har hele tiden sagt at dette dreier seg om kraftige brudd i forhold til regelverket, fortsetter Karlsen.

I KOFA-rapporten kommer det også fram at Dyrøy kommune ikke har gitt innsyn i valgte entreprenørs tilbud før tilbudsfristen. Nemnda kritiserer derfor kommunen for å ha unnlatt å bidra til sakens opplysning.

Vurderer rettssak

Karlsen vurderer å kjøre kommunen til retten.

– Om kommunen ønsker en sak i rettssystemet skal de få det. Da skal alt om serverte usannheter komme fram. Kommunen har overhodet ikke vært imøtekommende. De svarer ikke på mail, de prøver å dysse ned saker og de gir ikke innsyn når du ber om det. Jeg måtte gå til fylkesmannen for å få innsyn. Rådmann har dekket over det som har skjedd hele tiden istedenfor å ordne opp. Det kunne vært gjort for flere år siden, sier han.

– Det som så langt har kommet fram er bare toppen av isfjellet. Om en går grundig gjennom anskaffelser også under terskelverdien på 500.000 kroner er det enormt mye å finne. Jeg sitter jo på denne dokumentasjonen. Jeg ville aldri gått ut med dette om jeg ikke visste jeg hadde rett. Jeg har aldri vært i tvil om at det foregår lurerier. Dette er så korrupt som det går an å bli spør du meg, sier Karlsen.

Ingen tillit til ledelsen

Karlsen mener Dyrøy kommune har betalt en høy pris ved å bryte reglene.

– Ja, uten konkurranse på jobbene blir det dyrere. Når de ber om tilbud blir det konkurranse og billigere for kommunen. Det er innbyggerne som får svi. Jeg mener politikerne i Dyrøy har vært altfor svake i disse sakene. Vi har kun noen få som tør å si fra. Nå må det ryddes opp. Og alt som har skjedd må føre til konsekvenser for de ansvarlige. Og ikke minst må ordføreren reise seg opp og gjøre noe. Hun må vise hva hun står for. Jeg kan ikke tro at kommunen kan leve med denne situasjonen. Hvem har tillit etter alt dette? Jeg for min del har overhodet ingen tillit til ledelsen i Dyrøy kommune, sier han.

Folkebladet har gjentatte ganger forsøkt torsdag og fredag og få kommentarer fra rådmann Erla Sverdrup uten å lykkes.

Ordfører forventer full skjerping

Ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) forventer at rådmann snarest mulig tar tak i situasjonen. Entreprenør og varsler, Vidar Karlsen, mener ordføreren nå må på banen i disse sakene.

– Forventer full skjerping

– Ordføreren er på banen i denne saken, forsikret Marit Alvig Espenes da Folkebladet tok kontakt torsdag.

– I utgangspunktet er dette en administrativ sak. Men som ordfører forventer jeg at rådmann snarest mulig tar tak i dette. Når det viser seg ved denne rapporten og rapporten til Kontrollutvalget at kommunen ikke håndterer disse sakene i henhold til regelverket i nesten halvparten av tilfellene er ikke det bra nok. Jeg forventer full skjerping og at rådmann håndterer disse sakene, dette er hennes arbeidsområde. Så får vi politikere sørge for at reglementene er på plass, som et nytt innkjøpsreglement, sier hun.

–Rådmann er ansvarlig

– Kan disse sakene få konsekvenser for ansvarlige ansatte?

– Det er en person som er ansvarlig for å følge dette opp på vegne av Dyrøy kommune, det er rådmannen. Vi som politikere kjenner bare rådmann og det er hun som må ta dette opp i sin organisasjon. Det er beklagelig at vi nok en gang får en slik sak på bordet. Det er beklagelig i forhold til vi forsøker å bygge opp at Dyrøy skal være attraktiv i forhold til å bygge, bo, besøke og drive bedrift, svarer hun.

– Skal ikke skje

Også Kjell-Sverre Myrvoll (Sp) beklager at kommunen havner i denne situasjonen.

– Når vi ser konklusjonene fra KOFA, og det for kun kort tid siden kom fram gjennom forvaltningsrevisjon på innkjøp i Dyrøy kommune at vi er på kant med lov og forskrift, så er det viktig for meg som politiker i Dyrøy kommune, å beklage at kommunen er kommet i en slik situasjon som vi ser her nå. Dette skal ikke skje og det er videre viktig for meg at politisk og administrativ ledelse i Dyrøy kommune tar ansvaret for at slikt ikke skal skje, og at vi er nødt til å unngå at slikt skjer i fremtiden, sier Myrvoll .

– Derfor er det viktig at vi er tydelig på at kommunen har ansvaret, og jeg forventer at denne saken kommer opp til politisk behandling så snart som overhodet mulig, sier Myrvoll.

– Må ta ansvaret

– Varsler Vidar Karlsen mener rådmann og ansvarlig enhetsleder bør trekke seg fra jobbene?

– Når det gjelder utsagn om at rådmann og enhetsleder må gå som fremkommer fra klager, så vil det bli feil at jeg som politiker uttaler meg om dette i media, men samtidig skal jeg være tydelig på at vi må ta ansvaret for de konklusjoner som er kommet fram i den siste tiden. Det har dessverre vært flere saker fra Dyrøy nå på kort tid, og dette må vi som politikere i Dyrøy kommune ta på alvor, og vise at vi tar dette alvoret innover oss, svarer Myrvoll.

ikke skje: – Dette skal ikke skje, sier politiker Kjell-Sverre Myrvoll (Sp). Foto: Privat Foto: Privat