– Dette er upløyd mark, både for administrasjonen og politikerne i Sørreisa, konstaterer ordfører Jan-Eirik Nordahl overfor Folkebladet.

Kommuneplanens samfunnsdel kan kanskje høres ut som tørt og nokså uspennende materie. Ordføreren poengterer imidlertid at så ikke er tilfelle.

– Det er spennende, for her skal vi sette oss ned og peke ut målene for hva vi vil her i Sørreisa – i hvilken retning vi skal gå. Om det fortsatt er det å være en god bokommune det skal satses på, hvordan det skal legges til rette for næringslivet og boligutvikling, skal vi fortette sentrum og så videre. Det er rett og slett masse spørsmål vi må ta stilling til, sier Nordahl.

Krav i plan- og bygningsloven

– Hvorfor har dere ikke gjort dette før?

– Tidligere var det ikke krav om det, men i den nye plan- og bygningsloven slås det fast at alle kommuner skal ha en kommuneplanens samfunnsdel. Vi har en kommuneplanens arealdel fra 1993, men denne har ikke vært revidert siden den gang, opplyser ordføreren.

For Sørreisa kommune er det også en annen grunn til å få på plass dette planverket.

– I forbindelse med utredningene til kommunereformen ble vi av fylkesmannen hengt ut – eller det er kanskje feil ord, men det ble i hvert påpekt i alle sammenhenger at vi ikke hadde dette planverket på plass, noe vi burde ha for å kunne bestå som egen kommune. Derfor har jeg som ordfører sagt at det aller viktigste for Sørreisa nå er å få på plass dette planverket.

Får ekstern hjelp

Å få på plass kommuneplanens samunnsdel er slettes ingen lettvint sak. Ordføreren påpeker tvert imot at det er en nokså krevende oppgave.

– Spesielt med tanke på at dette er nybrottsarbeid for oss her i Sørreisa. Derfor har vi også hentet inn ekstern hjelp som bistår oss i dette arbeidet, sier Nordahl.

Ifølge den politisk vedtatte tidsplanen skal nyplanen være klappet, klar og endelig vedtatt i mars 2018. Deretter starter arbeidet med å få revidert kommuneplanens arealdel, et arbeid som ikke kommer til å bli mindre krevende for kommunen.