I vår eksploderte utgiftene i en barnevernssak i Lavangen og i økonomimeldinga til politikerne var de forespeilet en utgiftsøkning årlig på mellom 4,5 og 6 millioner kroner.

Barnevernet i knestående

– Administrasjonen har imidlertid fått signaler om at arbeidsmengden i forhold til en stor pågående sak i Lavangen er i ferd med å «ta knekken på» de ansatte. Det kan som en følge av dette bli aktuelt å sette inn ekstra ressurser for å kunne overholde krav og frister fra eksterne parter, skriver rådmann Erling Hanssen i 2. tertialmeldinga til formannskapet.

Som om ikke dette er nok heller han kaldt vann i blodet på politikerne og sier at anslaget på opp i mot 6 millioner kroner er for lavt.

Koster enda mer

– Et nytt og oppdatert kostnadsoverslag viser en utgift på totalt i overkant av 7,3 millioner kroner for budsjettåret 2017, sier rådmannen.

Det er et tall som utgjør svært store summer i en liten kommune med knappe 1.000 innbyggere. Eksempelvis koster det 15,6 millioner kroner å drifte skolen i år, Lauvmakken barnehage om lag syv millioner og overskuddet i 2016 var på 3,7 millioner kroner.

Altså ligger det an til at framtidige overskudd vil bli kunne bli spist opp av denne ene barnevernssaken.

For øvrig skyldes merforbruket etter 2. tertial at teknisk etat har vedlikeholdt for 450.000 mer enn budsjettert, legetjenesten har et merforbruk på 305.000 og hjemmetjenesten har brukt om lag 410.00 kroner ekstra.

I sum er overforbruket på drøye to millioner kroner etter årets to første tertial.

Kunne vært pluss

– Hadde det ikke vært for de uforutsette utgiftene til barnevernet, ville vi faktisk gått med to millioner kroner i pluss til nå. Dette er en utfordring vi ikke hadde kalkulert med, sier ordfører Halvorsen.

Planlagte tilsettinger vil likevel gjennomføres.

– Etatene har vært veldig disiplinerte og edruelige. Om noen dager får ledergruppa sikrere tall, men uansett vil vi ikke kunne gå i pluss til jul, sier rådmann Erling Hanssen og foreslår full innkjøps- og ansettelsesstopp, Noe formannskapet amtykket til.