– Du må komme inn og sjekke utsikta. Den er det beste av alt, sier Stina Uteng (47) og geleider Folkebladet inn i huset som hun og samboeren Petter Wilsgård (49) fører opp i det nye boligfeltet.

Boligfeltet er et resultat av aktiv omgang med dynamitt, i et område som tidligere var nær sagt utilgjengelig, på nordsida av øya. Her har Brødr. Karlsen Eiendom sprengt ut og opparbeidet 12 boligtomter.

– Gleder seg

– Varsellampene blinket da vi så at folk begynte å flytte fra øya fordi det ikke var noen ledige arealer å bygge på, forteller Rolf Bjørnar Tøllefsen, Høyre-politiker i Lenvik og ansatt hos Brødr. Karlsen. Han var den som tok initiativet til boligfeltet.

Nå gleder han seg veldig over at det første huset er under oppføring.

– Og jeg vet at flere hus er på gang, med oppstart i løpet av neste år. Det vitner om den store optimismen som er på øya, sier han.

Stina Uteng og Petter Wilsgård bor i dag i ei lita leilighet som de leier hos Stinas søster, Janne. De forteller at de primært var ute etter å kjøpe et brukt hus som de kunne pusse opp.

– Men prisen for brukt viste seg å være høy. Eksempelvis ble det forlangt tett på 1,3 milliuoner kroner for et oppussingsobjekt bygget i 1952. Dette er i og for seg positivt, det forteller at det er etterspørsel. Men vi fant ut vi at vi da like godt kunne bygge noe nytt.

Satser 4 millioner

Samboerparet satser omlag fire millioner kroner på sin nye bolig, et hus i to etasjer med en grunnflate på 95 kvadratmeter. I tillegg satser de på egeninnsats for en halv million kroner.

– Det er litt spesielt å sette seg i så stor gjeld i vår alder. Jeg pleier å si at jeg har skiftet navn til «Stina Gjeldsslava», ler Stina.

– Men vi har tro på ei framtid på øya, og vi har lyst til å bli gamle her. Og skal vi bli her, trenger vi tak over hodet. Ingen bygger hus i distriktene for å spekulere og få avkastning på pengene, legger hun til.

– Et samfunn i vekst

Begge har gode jobber hos hjørnesteinsbedriften Brødr. Karlsen. Stina har to år bak seg som økonomiansvarlig, mens Petter for ett år siden overtok etter Tor Pettersen som bryggeformann. De stortrives på arbeidsplassen.

– Husøy er et samfiunn i vekst. Både Brødr. Karlsen og fiskerne er steintøffe til å satse. Det er det som gjør at det går an å bo her ute, sier Petter Wilsgård.

– Selv er jeg født og oppvokst i Gryllefjord, hvor man virkelig ser de negative resultatene av at hjørnesteinsbedriften har trappet ned, legger han til.

Før han kom til Husøy jobbet han tidligere 15 år som elektromontør i Tromsø.

– Men jeg kunne ikke tenke meg i bo i by, sier han.

– Nei, ikke når du fant åta — kvinnfolk — her ute, ler Stina.

– Vi trives begge to godt i distriktet, legger Stina til. Hun er selv født og oppvokst på Husøy.

De har begge tre unger hver fra tidligere forhold. Derfor bygger de et stort hus med fire soverom.

Opprinnelig skulle hver tomt i det nye boligfeltet koste 350.000 kroner ferdig opparbeidet.

– Men det er nok blitt noe dyrere. Uansett: De som er interessert i tomter vil få dem til en hyggelig pris. Vi er interessert i å få folk til Husøy, og da kan vi gjerne gi litt rabatt. Flere innbyggere er bra både for bruket, båtene, butikken, skolen og barnehagen, sier Rolf Bjørnar Tøllefsen.

VÆREKSPONERT: De 12 tomtene i det nye boligfeltet ligger værutsatt til nord på øya, med storhavet rett utafor. Foto: Vidar Bjørkli
SØRSIDA: Fra huset blir det praktfull utsikt utover storhavet. Inngansgpartiet er her, på sørsida. Foto: Vidar Bjørkli
GLEDER SEG: – Det er flott at det første huset er under oppføring., og flere vil komme, sier initiativtaker til boligfeltet, lokalpolitiker og ansatt hos Brødr. Karlsen, Rolf Bjørnar Tøllefsen. Foto: Vidar Bjørkli