Det er ikke helt klart hvordan kuttene vil påvirke driften i legetjenesten frem til nyttår, men en ting er klinkende klart.

– Jeg kan love befolkningen som bor og oppholder seg i Lenvik at legetjenesten skal, selv om det er innkjøpsstopp, gi faglig forsvarlige legetjenester for å ivareta liv og helse, sier Evy K. Nordby til Folkebladet.

Pågående gjennomgang

Hun forteller videre at det jobbes med å finne løsninger på rådmannens varsel.

– Senest tirsdag ble det drøftet hvordan dette skal løses, med fagledere som har ansvar for daglig drift av fem avdelinger. I samarbeid med faglederne pågår det en gjennomgang av driftsposter som blir berørt, sier virksomhetslederen.

Videre informerer hun at de har gjort noen tiltak.

– Innkjøp som ikke er høyst nødvendig for å gi befolkningen en faglig forsvarlig tilbud er stoppet. Ennå er det slik at nødvendig innkjøp av medikamenter og medisinsk forbruksmateriell blir gjort for å ivareta liv og helse. Reiser til kurs og møter som genererer utgifter er trekt tilbake. Vi har noen pålagte kurs i akuttmedisin som går som planlagt, men dette dekkes av midler fra helsedirektoratet, forklarer Nordby.

Vikarer

Skulle det bli aktuelt med innleie av vikarer ved fravær, opplyser hun at dette vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle.

– I de tilfeller det ikke blir leid inn vikarer kan det blir nødvendig fram til nyttår å gjøre midlertidige endringer og reduksjoner som vil påvirke dagens tjenestetilbud i form av lengre ventetid på fastlegetjenester. Det hele blir vurdert i forhold for å ivareta liv og helse, avslutter hun.

Innenfor helse- og rehabiliteringstjenesten finner man Finnsnes legekontor, Silsand legekontor, Finnsnes Interkommunale legevakt, helsesøstertjenesten og frisklivsentralen.

– Bestandig utfordrende

– Nedtak i drift, ansettelser og innkjøp er bestandig utfordrende, og det vil merkes på ansatte og driften på skolen, sier den nyansatte rektoren ved Finnsnes ungdomsskole, Geir Indahl.

Han påpeker likevel at kuttene ikke vil gå ut over de lovpålagte tjenestene.

– Det vil det på ingen måte gjøre. Vi har opplæringsloven som vi jobber ut ifra og elevene skal få det de har krav på. Men slike ting som eksterne vikarer er det nå stopp på, så hvis slike situasjoner oppstår må vi se på hvordan vi løser dette. Både elever og personal vil ha tilgang til det en trenger for å kunne drive skole, så elevene vil ha både skriveblokker og bøker. Vi har et fokus i denne saken og det er å ivareta elvene, sier Indahl.

Kreativ

–Hvordan skal dette fungere i praksis?

– Vi må sette stopper på ting vi ønsket å kjøpe inn selvfølgelig, så må vi snu på det vi har og se på kreative løsninger, sier rektoren.

Hvordan kreative løsninger det skulle være, vil kunne vise seg etterhvert.

– En ting vi har sett på det med fravær på personellsiden. Det vi må gjøre er å ta for oss «Styrkningstimene». Det er timer hvor vi i dag har to lærere på en elevgruppe som jobber med å dele opp og tilpasse læringen, sier Indahl.

Kommunikasjon

– Det er en kjedelig situasjon for oss, men alle virksomheter i kommunen. Det vi har gjort umiddelbart er å se på egen drift og se hvor vi kan sette på bremsene og hva vi kan gjøre. Nå er dette et pålegg fra rådmannen og vi vil være lojal å følge oppå gjøre det som kreves av oss. Det er ikke en heldig situasjon å være i, men vi skjønner hvorfor. Kommunikasjon er viktig og vi har en åpen og pågående dialog med både personal og elevene i denne saken, avslutter rektoren.

FORSVARLIG: Virksomhetsleder for helse og rehabiliteringstjenesten, Evy K. Nordby, sier de skal gi forvarlige legetjenester. Foto: Maria Holm Simonsen