Det siste døgnet som skal avgjøre stortingsvalget 2017 er for lengst i gang. Kø og rekordmange forhåndsstemmer tyder på at det er mange som ønsker å engasjere seg i valget.

– Da vi skulle åpne dørene hadde var det uvanlig mange som sto i kø utenfor stemmelokalet. Det må jeg si er kjempepositivt. Så har det også vært et jevnt sig her siden da. Dette kan jo tyde på en veldig god valgdeltakelse her, sier leder av stemmestyret i Straumen valgkrets, Bente Bråthen.

Spredt

Hun forteller videre at de som kommer er unge så vel som eldre.

– Det er et vidt spekter i alder som kommer for å stemme, så er det også en stor valgkrets og det er mange som kommer hit for å stemme. Det kan jo se ut til at det blir et jevnt valg også, sier Bråthen.

Hun legger til at de ikke skal mene noe om partiene som er på valg.

– Vi er her for å være ansvarlige for å avvikle valget slik at det går rett for seg, sier Bråthen.

En av de som benyttet anledningen til å stemme søndag, var Yngve Jakobsen.

– Det er viktig å stemme fordi det er viktig å engasjere seg og bruke sin stemmerett. Jeg stemmer fordi jeg vil at de politikerene med den politikken jeg synes er bra, skal styre i landet, poengterer Jakobsen.

Han sier det er spesielt tre punkter som betyr mye for han som velger.

Politikk som går på småbarnsfamilie, skole og helse er noe som jeg synes er viktig, sier Jakobsen.

At valget er jevnt tror han kommer av at politikerene har hatt gode politiske saker i media.

–Jeg tror at kombinasjonen med at politikerene har frontet seg og sin politikk har gjort at valget i år ser ut til å bli jevnt. Det som er viktig er at folk ikke bare stemmer på politikerene i seg selv, men også på de politiske motivene som ligger til grunn i det partiet man stemmer på, avslutter han.

Valgansvarlig i Lenvik kommune, Torleid Josefsen, sier de har hatt rekordmange forhåndsstemmer i kommunen.

– Vi har aldri hatt så mange forhåndsstemmer før, enn det som vi nå har registrert i kommunen. Om vi får en økning i selve valgdeltakelsen gjenstår enda å se, men det blir spennende å følge med på, sier Josefsen.

Også på nasjonalt nivå har antall forhåndsstemmer vært redkordhøy, med over en million stemmer.

Josefsen sier at den jevne valgkampen mellom de politiske partiene kan ha en medvirkende årsak til at folk strømmer til stemmeurnene.

– Det vi vet er at de to blokkene er ganske jevne og det er spennende. Det er klart at dette vil kunne ha noe å si på antall stemmer for årets valg, det tror jeg absolutt.

Siste stemmer

Valgresultatet er ikke endelig før tirsdag, dagen etter selve valgdagen.

– Det er første gang det er slik og årsaken er at posten ikke lengre kommer på lørdager, så for å være sikker på at vi har motatt alle forhåndsstemmer sendt før helgen, er fristen tirdag klokken fem på ettermiddagen. Da skal vi ha telt opp alt, avslutter Josefsen.

Yngve Jakobsen i Sørreisa har avlagt sin stemme og oppfordrer alle om å gjøre det samme i løpet av mandagen. Foto: Carina Hansen