Sosialistisk Venstreparti, Høyre, Kristelig folkeparti og Arbeiderpartiet rigget seg opp og var klare til å snakke politikk med folk på torget på Finnsnes lørdag. Oppmøtet fra publikum var imidlertid nokså glissent.

Se videoinnslag her.

Troms KrFs andrekandidat, Nikolai Berglund Skogan, tror godværet hadde skylda.

– Været er jo fint, så det er nok mange som har foretrukket å dra til fjells eller på havet. Mange har sikkert også tatt veien til den store fotballturneringa på Senja. Vi har det uansett hyggelig her på torget, konstaterte Skogan smilende.

Dag Frøland i Lenvik SV tror på en mer dyster forklaring på det manglende oppmøtet fra publikum.

– Vi får tilbakemeldinger om at partiene er for like, og at det ikke blir noen forandring uansett. Det er et problem, og jeg er spent på hvordan valgoppslutninga blir, sa Frøland.

Forsvar og fisk

Regina Alexandrova, Troms Høyres andrekandidat, mener at forsvarspolitikk er på toppen når det gjelder hva folket i Troms er opptatt av.

– Alle er opptatt av helikoptrene uavhengig av pertitilhørighet. Den diskusjonen og uenigheten man opplever i forbindelse med denne saken gjelder ikke partiene i Nord-Norge, men er mer en situasjon der vi har Nord-Norge mot resten, påpekte Alexandrova.

Hun mener det er viktig nå å gripe muligheten i forbindelse med landmaktstudien og de standpunktene som skal tas her.

– Hvis vi skal få den landmakten vi trenger, må ramma økes mer. Nå ligger det inne en økning på 54 milliarder, men signalene vi får fra de som jobber med landmakten er at mer må til.

I Arbeiderpartiet også er forsvaret en viktig sak.

– Mange vi snakker med er opptatte av forsvar og fisk, og begge deler er jo ganske sentrale her i vårt område, sa Arne Bergland.

Han har troen på en valgoppslutning for Ap langt over 30 prosent, og på en statsminister med fornavn Jonas de fire kommende årene.

Over sperregrensa

Dag Frøland er spent på utfallet av valget, og krysser fingrene for at ikke bare eget parti, SV, men også Rødt og Miljøpartiet de Grønne kommer over sperregrensa på fire prosent.

– Gjør alle tre det, betyr det mellom 25 og 30 representanter som er for og imot stort sett de samme tingene. Dette vil være viktig for venstresida, selv om Miljøpartiet de Grønne sier de er blokkuavhengige.

KrFs Skogan – De jeg møter på er veldig engasjert i enkeltsaker, alt fra familiepolitikk til næringsliv.

– Hva tror du blir viktig frem mot valget?

– Det kommer litt an på hvem man spør, men jeg trir næring og turisme blir viktige saker for Troms fylke. Skolepolitikk, hybelhus og studentboliger er også noe mange er opptatt av, så det blir viktig tror jeg da, sa Skogan.

Drømmen hans er en valgoppslutning for KrF på åtte-ni prosent.

– Mange, kanskje spesielt ungdommer, har litt fordommer mot KrF, men når de får vite mer om politikken vår skjønner de at vi ikke er så verst. Klarer vi å formidle politikken vår på en god måte, tror jeg vi kan få en mye større oppslutning enn det vi ser på målingene.

Blått: Benjamin Furuly, Louis S. Edvardsen, Regina Alexandrova og Geir-Inge Sivertsen stilte på stand for Høyre. Foto: Maria Holm Simonsen
Gult: Kjetil Berntsen, Janne Fyhn, Per-Inge Søreng, Nikolai Berglund Skogan, Ernst Norbakken og Liv-Aase Kristoffersen sørget for at det også var gult på torget lørdag. Foto: Maria Holm Simonsen
På plass: Mette Gregussen, Dag Frøland og Tove Lie i Sosialistisk Venstraprti krysser fingrene for et godt valg. Foto: Maria Holm Simonsen