Det står å lese i Troms-dokumentet 2 som ble lagt fram sist fredag. Fem av det totalt 62 sider store dokumentet er viet til å argumentere for hvorfor grepet er så meningsløst.

–»Hæren må ha egnede helikopter, og den taktiske helikopterstøtten må styrkes, ikke reduseres. Forsvaret trenger dertil en fagtung hovedbase og felles helikopterledelse - på Bardufoss», står det i dokumentet.

Styrket kampkraft

Ikke minst er helikopterstøtte til Hæren en nødvendighet for styrket kampkraft. Dokumentet er sterkt kritisk til regjeringens argumentasjon om at Forsvarets kystvakthelikopter, NH90, og sivile helikoptre utmerket godt kan i vareta den funksjonen 339. skvadronen har hatt for Hæren siden 1964. Det må være Bell 412, som fortsatt har mange leveår, ifølge dokumentet, eller en annen type helikopter utrustet for, og egnet til, landoperasjoner.

– Hæren trenger helikopter for nødvendig reaksjonsevne og mobilitet – for styrket kampkraft. Og ikke hvilken som helst kapasitet hentet inn hvor som helst fra. Landstyrkene trenger en dedikert kapabilitet med høyt spesialisert kompetanse, for taktiske landoperasjoner under krevende arktiske forhold. Derfor må Hæren ha helikoptre som er stasjonert hos, disponert av og samtrent med styrkene de skal støtte, altså primært Brigade Nord. I nord.

Sterke ord

Dokumentet tar også til dels sterke ord i bruk for å beskrive bruk av andre helikoptertyper enn Bell 412 (les NH90 eller sivile).

– Tromsdokumentet påpeker at slike løsninger er unødvendige – og uforsvarlige. I fred og finvær kan hvem som helst fly fra A til B. I strid og storm bare militære: Maskiner og personell spesialisert for og samtrent med avdelingene de skal samvirke med i skarpe operasjoner. For å kunne løse svært krevende oppdrag i krise og krig må denne høyst spesialiserte kompetansen opparbeides under realistiske forhold – i fred. Bruk av andre militære helikoptre, som er disponert for – og i krise og krig vil være brukt av – andre deler av Forsvaret er umulig. Bruk av sivile i strid er uforsvarlig. Enhver annen løsning enn dedikerte hærhelikoptre til landstyrkene er uansvarlig. Uforsvarlige løsninger er dessuten unødvendig når det finnes en funksjonerende løsning, og enda bedre er fullt mulig: Nye helikoptre til Hæren.

Forsvarsevnen svekkes

Troms-dokumentet er sterkt bekymret for at hovedbasen for helikopter også forsvinner fra Bardufoss.

– Bak ordkløveriet om hovedbasekonseptet ligger noe mer: Rygge skal styrkes, Bardufoss blir svekket. Men aller verst: Norges forsvarsevne svekkes ved at Hæren fratas evne til luftmobile operasjoner. Den gamle, unødvendige og ødeleggende, kampen mellom nord og sør er hentet fram, og skygger for nasjonale interesser. Beredskapsbehov i Hæren og spesialstyrkene settes opp mot hverandre, istedenfor at politisk ansvar tas: For å sikre begge forsvarlig helikopterstøtte, som Stortinget tidligere har gitt føringer for.