– For mange av selskapene i vår region investeres mye av overskuddene i ytterligere satsning. Det er ikke veldig mye av profitten som flyger utenlandsk, mye blir igjen hos oss lokalt. Oppdretterne satser på nye prosjekter på bearbeiding, smolt og så videre. Sjømatnæringa er ikke en næring som hviler på laurbær og skyver problemene under matta, men som jobber mye med å løse utfordringene knytta til miljø og sykdom, sier prosjektleder i Sjømatklyngen Senja, Linda Lien.

Lang over forventning

Den enorme omsetningsveksten de siste årene har vært over all forventning.

– For Senjaregionen og nasjonalt var det laga stipuleringer for veksten 10, 20 og 30 år frem i tid. Sammenligna med stipuleringene fra 2010, er det helt himmelsvevende forskjeller, selv om man fra nasjonalt hold brukte optimistiske tall, sier Lien.

Mye av årsaken til den store veksten er høye laksepriser og gunstig kronekurs. Volumet har holdt seg relativt stabilt.

Kompetansekrevende

– Hvilke utfordringer ser oppdrettsnæringa lokalt?

– Å få nok kvalifiserte folk og infrastrukturen. Veksten og investeringene i næringa gir behov for flere ansatte. Kompetansekravene blir stadig høyere, og man trenger mer kunnskap innafor teknologi, språk og salg. Veksten gjør markedsarbeidet stadig viktigere. Til nå har det gått overraskende bra, men det blir en utfordring fremover med kamp om arbeidstakerne, sier Lien.

Infrastruktur

Behovet for bedre vei i Senjaregionen er viden kjent. Problemene med strømforsyninga er mindre omtalt.

– Infrastruktur er ikke bare vei, men også tilførsel av kraft og energi. Vi får ikke strøm nok i vår region. Manglende kapasitet på strømtilførselen gjør det vanskelig å utvikle næringa, og å få den så grønn som vi vil den skal bli. Flere steder på Senja vil det eksempelvis være umulig å etablere større videreforedlingsanlegg, siden det ikke er strøm nok. Det er heller ikke mulig å bytte ut tiltak på gass og diesel, med mer miljøvennlig strøm. Vi har diskutert dette med myndighetene og Troms Kraft, men dette er en viktig sak som må bringes på agendaen og holdes varm.