Drapene skjedde bare 3-400 meter unna gårdstunet til Kjellaug Sørgård i Dividalen. Ifølge Sørgård har bjørnene gått helt amok i flokken og drept for fote.

Forrige uke

Hendelsen skjedde på dagtid onsdag i forrige uke. Sørgård skjønte at noe var galt da hun kalte på sauene for å få de ned av utmarka om kvelden. Hun har dem nemlig innenfor et strømgjerde nede ved gården om natta, nettopp med tanke på bjørneangrep som vanligvis skjer natterstid.

– Jeg skjønte at noe var galt. Jeg savnet væren, og mange av lammene hadde blødende sår på føttene. Da jeg telte over flokken oppdaget jeg at det var ti stykker som manglet, sier Sørgård.

Sjokk

– Først fant jeg litt kjøtt, så litt av et jur før jeg fant den første døde sauen i en dump. Juret var borte og sauen var bitt over hele ryggen. Det var et sjokk å se alle de døde dyrene. Jeg er vant til at dyr dør, men dette var en svært stygg måte. Det ser jo ut som om det har vært en ren orgie, sier hun.

Etterhvert fant Sørgård flere døde sau, alle innenfor et relativt lite område.

– Jeg er ganske sikker på at det er ei binne med to unger, for villsauen er dobbel så rask som en vanlig sau, og det må være flere bjørner for å kunne drepe så mange. Og hvis dette har skapt flere slagbjørner, så er det ille. Jeg føler at jeg har gjort mye for å ta vare på sauene mine. Når ikke det er nok får man seg jo et trykk, sier Sørgård.

Strømgjerde

Hun tar ned sauene fra utmarka og inn bak et strømgjerde nede ved gården om natta, og hun har også spent ståltråd over en luftgård for å beskytte lammene fra ørn.

– Jeg trodde jeg var sikker på dagtid, men jeg var jo ikke det. Disse bjørnene må ha vært i området en tid. Dette er første gang på to år at vi har sett spor av bjørn i nærheten av gården, sier Sørgård.

Sørgård forteller at de fant spor som forteller at bjørnene var hele nede ved gården også på mandag.

– Nå er vi på vakt. Jeg vil ikke ha bort bjørnen, men jeg er motstander av slagbjørn. Alt tyder på at vi nå har to nyutdannede slagbjørner i området, sier Sørgård.

Relativt sikker

Rovviltkontak i Målselv og Bardu for Statens naturoppsyn (SNO), Trond-Erik Markussen, sier han er nokså sikker på at det er bjørn som har vært på ferde.

– Jeg ser at skadene og påspisingen er klassisk bjørn. Ting tyder også på at det kan være flere, kanskje to ungbjørner. Villsau flokker seg gjerne og bjørnen er fryktelig rask. Da kan den ha skadet tre-fire sau for så å ta livet av dem senere. Derfor skal jeg være litt forsiktig å si noe om hvor mange det kan ha vært, sier Markussen.

Det ble også sett to jerver like i nærheten etter sauedrapene.

De ti villsauene ble drept på brutalt vis. Foto: Statens naturoppsyn