Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) la i fjor ut anbud om bygging av en ny ambulansestasjon i eller omkring Senjahopen. Berg kommune leverte inn anbud, men tapte konkurransen. Nå har de klaget saken inn til Klagenemda for offentlige anskaffelser (Kofa).

– Vi mener oss forbigått ut i fra de reglene som er satt og loven om offentlige anskaffelser. De har antatt en annen anbyder og det mener vi de har gjort på feil grunnlag, forteller rådmann i Berg, Tore-Jan Gjerpe.

Ikke klartgjort tomt

Anbyderen som fikk jobben planlegger å bygge ambulansestasjonen i Ersfjord. Gjerpe mener at et sentralt ankepunkt i klagen fra kommunen er at den andre anbyderen ikke har en tomt det kan bygges på.

– En av hovedinnvendingene våre er at de som fikk anbudet har sviktende premisser, som er en tomt som i utgangspunktet ikke er byggeklar. Vi har ment de har søkt og fått et anbud til å bygge en ambulansestasjon på en tomt som det i utgangspunktet ikke er lov å bygge på, fordi den er regulert til landbruk og boligformål, sier rådmannen.

Kommunen behandler søknaden

Vinneren av anbudet har nå søkt om byggetiltatelse og dispensasjon til kommunen.

– Det er formannskapet som behandler dispensasjonssaker, men før den skal behandles skal Fylkesmannen uttale seg. Vi anser oss ikke som innhabile, og søknaden skal behandles på vanlig måte, sier Gjerpe.

I tillegg til punktet om tomt mener kommunen at UNN har gjort en del vurderinger av deres anbud som de finner urimelig og feilaktig.

Venter på avgjørelse

UNN vil på sin side ikke kommentere saken mens den er til behandling hos Kofa.

– Vi er i en situasjon der UNN har blitt påklaget til Kofa, og UNN har svart ut til Kofa i henhold til de frister som var satt. Så lenge vi er midt i denne prosessen, blir det vanskelig for oss å uttale oss konkret om innholdet i uenighetene mellom oss og klager. Vi avventer tilbakemelding fra Kofa, før vi vurderer hva vi eventuelt gjør videre, skriver Konst. Drifts-og eiendomssjef ved UNN, Kristina Bratrein i en e-post til Folkebladet.

Klager: Rådmann i Berg, Tore-Jan Gjerpe, mener kommunen er forbigått i anbudsprosessen.Foto: Amund Hansen Foto: Amund Hansen